Sporo warzyw producenci sprzedają na eksport. W minionym tygodniu spośród wysyłanych za granicę najbardziej potaniały pomidory spod osłon oraz gruntowe. Na rynku krajowym niższe niż przed tygodniem są ceny m.in. cebuli, kapusty białej, pietruszki.
- Spółdzielnie ogrodnicze podniosły w tym tygodniu cenę jabłek przemysłowych z 35 do 38 gr za kg, - informuje Tomasz Smoleński z IERiGŻ. Zakłady przetwórcze płacą od 34 do 46 gr za kg (z dostawą do przetwórni). Wysokie ceny martwią firmy, które produkują koncentrat jabłkowy. Przy tak drogim surowcu zysk spada niemal do zera. Jeśli cena skupu jabłek przemysłowych przekroczy 50 gr za kg, produkcja przestanie być w ogóle opłacalna. Drożeją jabłka deserowe, gdyż na rynku pojawiają się lepsze odmiany. Nadal sporo jabłek przeznacza się na eksport, ale ich ceny nieco spadły. - Korzystny jest w tym roku eksport gruszek, za które dostawcy otrzymują o 50 proc. więcej niż przed rokiem - informuje Irena Strojewska z IERiGŻ.