To już drugi z kolei dobry sezon dla branży warzywniczej. W górę idą ceny cebuli, kapusty, marchwi. Zbiory były po prostu mniejsze, a do tego doszła jeszcze dłuższa niż zwykle zima. Teraz nie ma już szans aby warzywa taniały – komentują eksperci. Jednocześnie po rozkopaniu kopców okazało się, że bardzo źle przezimowała kapusta. Ci którzy mają towar dobrej jakości wykorzystują koniunkturę.
Zakłady przetwórcze poszukują marchwi. To co kupiły jesienią to zbyt mało, dlatego ceny rosną. Drogie są i nadal będą warzywa spod osłon. Siewy są opóźnione, a do tej pory producenci ponosili znacznie większe niż zwykle koszty ogrzewania. Tymczasem przed importem ogórków czy pomidorów nasz rynek chronią teraz dodatkowe bariery celne.
Teraz za cebulę i kapustę białą trzeba zapłacić już 90 gr. za kilogram. Marchew zdrożała do 80 gr. Szczęścia nie mają w tym sezonie tylko sadownicy. Chociaż w ostatnim tygodniu jabłka zdrożały, to nadal ich ceny porównywalne są do rekordowo niskich z zeszłego roku.
Ceny warzyw w spółdzielniach ogrodniczych kształtują się następująco:
Warzywa | Cena w zł/kg |
Cebula obcinana | 0,80-1,00 |
Kapusta biała | 0,40-1,10 |
Marchew | 0,40-1,00 |
Buraki | 0,35-070 |
Ceny jabłek w spółdzielniach ogrodniczych kształtują się następująco:
Jabłka | Cena w zł/kg |
Lobo | 0,58-1,20 |
Szampion | 0,70-1,40 |
Jonagold | 0,70-1,50 |
Idared | 0,36-0,80 |