A_BIO_AGRO_950

Cukier dalej drogi

9 kwietnia 2004

Chociaż już w sklepach kolejek nie ma, to cukier nadal drogi. Zdaniem właścicieli supermarketów za taki stan rzeczy odpowiadają cukrownie, to one podwyższyły ceny cukru.

- Przyczyną wzrostu cen detalicznych jest wyłącznie podwyżka cen zakupu cukru w cukrowniach. W ciągu ostatnich kilku dni ceny zakupu cukru w cukrowniach wzrosły o ponad 60% - uważa Wojciech Sokół, rzecznik prasowy Tesco.

Krajowa spółka cukrowa jest zaskoczona skalą wzmożonego popytu na cukier i odpiera zarzuty. - Nie spodziewaliśmy się, że będzie on aż tak duży i nie spodziewaliśmy się, że ceny będą rosnąć aż tak szybko. Ceny, które obowiązują w Krajowej Spółce Cukrowej są jednymi z niższych w Polsce - oświadczył Łukasz Wróblewski z KSC.

Zdaniem właścicieli sklepów podwyżka cukru jest spowodowana również wzrostem cen u producentów. Krajowy Związek Plantatorów buraka cukrowego jednak temu zaprzecza - Cena cukru obecnie i wzrost jej nie jest uzależniony od ceny buraków cukrowych, z których to, został ten cukier wyprodukowany - powiedział Kazimierz Kobza ze Związku Plantatorów Buraka Cukrowego

Ale to nie koniec podwyżek- zapowiadają cukrownie. W Polsce będą musiały obowiązywać ceny unijne. Tam za kilogram cukru trzeba zapłacić 1 euro.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę