Po świątecznej przerwie ruch na zielonych rynkach powoli się rozkręca. Najgorzej jest w Sandomierzu, gdzie ze względu na wprowadzone niedawno cła handel z Ukrainą wyraźnie przystopował.
Dziennie sprzedaje się zaledwie kilka TIR-ów jabłek, pod koniec marca bywało ich po kilkadziesiąt. Rynek od razu zareagował zmianami cen. Idaredy, odmiana produkowana typowo pod gusta wschodnich klientów staniała przynajmniej o 20 groszy. Kilogram kosztuje teraz od 80 groszy maksymalnie do 1 złotego 30 groszy.
Wciąż nowe rekordy bije za to cebula. Jej ceny zbliżają się do 2 złotych za kilogram. W ślad za cebulą drożeją także inne warzywa korzeniowe, które bardzo źle się przechowują i dlatego prawie wszystkiego jest teraz mniej niż przed rokiem.
Tylko nowalijki tanieją.
warzywa – zł/kg
targowiska
cebula 1,00 – 3,00
ziemniaki 0,60 – 3,00
kapusta biała 0,15 – 1,00
marchew 0,35 – 1,90
pietruszka 0,70 – 4,20
selery 0,80 – 3,00
Na targowiskach rozpiętości cen są tak duże, jak różnice w jakości warzyw. Znacznie droższe niż przed rokiem są ziemniaki i cebula.
jabłka deserowe zł/kg
targowiska
woj. podlaskie 0,80 – 2,20
woj. lubelskie 0,80 – 2,50
woj. świętokrzyskie 1,00 – 2,50
woj. mazowieckie 1,00 – 2,50
woj. małopolskie 1,20 – 2,00
Ceny jabłek zbliżone do poprzedniego sezonu. Najczęściej ceny wahają się do złotówki do 2 złotych.
7092134
1