Warzywa korzeniowe znów drożeją. Niskie plony i wyjątkowo kiepska jakość to podstawowe argumenty za rosnącymi cenami. Towar fatalnie się przechowuje, więc może być tylko gorzej. Ziemniaki przekroczyły już w hurcie magiczną granicę złotówki za kilogram. Ze względu na susze brakuje ich w całej Europie.
Bardzo duży popyt utrzymuje się na marchew. Zakłady przetwórcze nie skupiły jej tyle ile chciały, dlatego teraz chętnie uzupełniają zapasy. Na naszym rynku pojawia się już importowana marchew, np. z Holandii czy Belgii. Wygląda ładnie, ale zakłady zdecydowanie wolą polską, bo ma lepsze parametry przetwórcze. Odwrotnie jest z importowaną ze wschodu cebulą.
W najgorszej sytuacji są teraz producenci białej kapusty, w porównaniu z poprzednim rokiem jej notowania spadły o połowę. W tym samym czasie cebula podwoiła swoją cenę.
2. owoce i warzywa zł/kg
zakłady przetwórcze
jabłka
przemysłowe 0,46 – 0,51
do obierania 0,65 – 0,70
cebula
obierana 1,32 – 1,50
w łusce 0,90 – 1,00
marchew na kostkę 0,40 – 0,50
W zakładach ruch bardzo mały i tak będzie jeszcze przez kilka tygodni. Kiedy do przetwórni zacznie trafiać szpinak i rabarbar.