Kwiecień to najbardziej martwy miesiąc w zakładach przetwórczych. Tylko nieliczne skupują jeszcze marchew czy cebulę na bieżące potrzeby. Wiele firm wstrzymało zakupy i czeka aż pojawi się szpinak, rabarbar i szparagi. Są też zakłady, które skup uruchomią dopiero w czerwcu, gdy na rynek trafią truskawki.
Coraz trudniej o towar dobrej jakości, więc rosną ceny. Rekordy bije pietruszka. W spółdzielniach ogrodniczych średnia cena skupu sięga 3 złotych 20 groszy za kilogram. To o 50 groszy więcej niż jeszcze tydzień temu.
Bardzo droga jest też kapusta pekińska. W niektórych rejonach sztuka kosztuje nawet 3 złote 85 groszy. Wyraźnie drożeje też kapusta biała i czerwona.
W spółdzielniach ogrodniczych pojawiły się już krajowe pomidory. Ceny zróżnicowane – od 4 złotych 20 groszy nawet do 7 złotych za kilogram.