Na rynku coraz wyraźniej jest odczuwalny brak żyta. W dodatku ceny pszenicy wciąż rosną. To bezpośrednio przekłada się na cenę pieczywa, które jak zapowiadają piekarze będzie coraz droższe .
Najgorzej jest z zaopatrzeniem w mąkę żytnią. Nieunikniony jest więc wzrost cen żytniego pieczywa.
Bogdan Mamaj Szef Cechu Piekarzy: - W najbliższych miesiącach będziemy jedli wyłącznie pieczywo pszenne. Pieczywo żytnie będzie rarytasem. Obecnie mąka żytnia jest droższa od mąki luksusowej, tak zwanej 500-setki piekarskiej.
Coraz drożej będzie też na półkach z pieczywem pszennym. Piekarze bezradnie rozkładają ręce mówiąc, że podwyżek nie da się uniknąć. Potwierdzają to analitycy. Zboże będzie coraz droższe. Ceny wzrosną jeszcze o około 10%. Odwrócenia tendencji należy się spodziewać dopiero przed żniwami.
Bogdan Judziński Izba Zbożowo-Paszowa: - Ten przyrost będzie miał przełożenie na cenę produktów a więc cenę pasz i mąki. Co będzie miało wpływ na cenę żywności.
Według szacunków w marcu, za pszenicę konsumpcyjną trzeba będzie zapłacić od 630 do 660 złotych za tonę. Żyto będzie kosztowało maksymalnie 530 złotych. W czerwcu ma być jeszcze drożej. Prognozują eksperci z Agencji Rynku Rolnego.