Fitaza w premiksach Sano
Zwierzęta monogastryczne nie mając flory bakteryjnej nie mogą trawić włókna pokarmowego, fitynianów, tanin i substancji antyodżywczych. Dzięki dodatkowi enzymów do paszy można zwiększyć strawność i wykorzystanie tych składników. Jednym z takich enzymów jest właśnie fitaza rozkładająca trudno przyswajalne dla zwierząt wiązania fitynowe występujące w surowcach roślinnych.
W śrutach poekstrakcyjnych, zbożach, nasionach strączkowych 50-80% całkowitej zawartości fosforu występuje w postaci fityn, których strawność jest bardzo niska (20-30%). Natomiast strawność fosforu organicznego i nieorganicznego pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wysoka, sięgająca nawet 80-90%.
Zwiększyć przyswajalność fosforu dzięki dodatkowi fitazy
Żywienie zwierząt oparte wyłącznie na komponentach roślinnych wymaga
zastosowania w dawce fitazy, którą na skalę przemysłową otrzymuje się w
procesie fermentacji grzybów z rodzaju Aspergillus i Peniophora lycii.
Dzięki dodatkowi fitazy do paszy można obniżyć zawartość fosforu w dawce
oraz znacznie poprawić nie tylko wykorzystanie fosforu, ale także wapnia,
cynku, żelaza, miedzi, aminokwasów i energii. W doświadczeniach na prosiętach
i tucznikach wykazano, że dodatek fitazy pozwolił zredukować zawartość
fosforu w mieszance z 6,2 g/kg do 4,9 g/kg i z 5,9 g/kg do 3,9 g/kg, czyli o
33%, co dodatkowo korzystnie wptynęło na poprawę wyników produkcyjnych u świń.
1. Wpływ fitazy na odchów prosiąt
Zawartość fosforu | g/kg | 6,2 |
4,9 |
|||
Dodatek fitazy | FTU | 0 | 0 | 250 | 500 | 1000 |
Przyrost dzienny | g | 445 | 439 | 462 | 468 | 479 |
Pobranie paszy | g/dzień | 827 | 771 | 800 | 843 | 864 |
Wykorzystanie paszy | kg/kg | 1,86 | 1,76 | 7,73 | 1,80 | 1,80 |
Strawność P | % | 57,5 | 51,2 | 56,9 | 61,0 | 66,9 |
Strawność Ca | % | 59,4 | 60,3 | 59,8 | 65,2 | 66,9 |
2. Wpływ fitazy na efektywność tuczu świń
Zawartość fosforu | g/kg | 5,9 | 3,9 | |||
Dodatek fitazy | FTU | 0 | 0 | 250 | 500 | 1000 |
Przyrost dzienny | g | 822 | 793 | 891 | 916 | 919 |
Wykorzystanie paszy | kg/kg | 2,94 | 3,08 | 2,82 | 2,81 | 2,77 |
Strawność P | % | 30,6 | 27,4 | 46,6 | 50,2 | 51,4 |
Strawność Ca | % | 36,2 | 41,2 | 52,8 | 50,0 | 48,7 |
Jak widać z doświadczeń największa efektywność
fitazy wystąpiła przy dawce 500 FTU/kg. Co jest szczególnie warte
podkreślenia premiksy Sano często zawierają znacznie więcej fitazy. Czyli
hodowca może wyprodukować o wiele lepszą, bogatszą mieszankę, na której
uzyskiwane wyniki produkcyjne będą znacznie lepsze.
Podobny korzystny wpływ fitazy na wyniki produkcyjne można także zaobserwować
u drobiu (tab. 3 i 4).
3. Wpływ fitazy na tucz brojlerów
Zawartość P (starter) | g/kg | 6,98 | 5,73 | |||
Zawartość P (grower) | g/kg | 6,00 | 4,83 | |||
Dodatek fitazy | FTU | 0 | 0 | 250 | 750 | 1000 |
Masa ciała w 6 tyg. | kg | 3,61 | 2,56 | 2,54 | 2,60 | 2,59 |
Pobranie paszy | kg/szt. | 4,47 | 4,35 | 4,39 | 4,44 | 4,40 |
Wykorzystanie paszy | kg/kg | 1,78 | 1,77 | 1,79 | 1,76 | 1,79 |
4. Wpływ fitazy na produkcyjność niosek
Zawartość fosforu | g/kg | 4,8 | 3,8 | |||
Dodatek fitazy | FTU | 0 | 0 | 250 | 500 | 1000 |
Masa jaja | g | 52,0 | 51,6 | 51,8 | 52,2 | 52,1 |
Rozkład fityny | % | 11,2 | 8,7 | 33,6 | 47,0 | 52,7 |
Wykorzystanie P | % | 37,7 | 20,0 | 34,7 | 45,9 | 47,1 |
Wykorzystanie Ca | % | 69,3 | 69,0 | 70,5 | 67,7 | 71,1 |
Dodatek fitazy dla drobiu pozwala zredukować ilość fosforu w mieszance oraz korzystnie wpływa na uzyskiwane wyniki produkcyjne. Jak wynika z doświadczeń najbardziej optymalna ilość fitazy dla brojlerów wynosi 750 FTU/kg mieszanki, a u niosek wystarczy 500 FTU/ kg mieszanki. Doświadczenia wykazały, że dzięki dodatkowi fitazy można zredukować ilość wydalanego przez organizm fosforu o 20-44%. Fitaza mikrobiologiczna poprawia bowiem o 1/3 strawność fosforu i wapnia, dzięki czemu można bez żadnych obaw zmniejszyć zawartość tych pierwiastków w mieszance co najmniej o 1 g/kg.
Obecnie większość premiksów Sano (tab. 5) posiada w swoim składzie fitazę, dzięki czemu szczególnie nadają się one do żywienia świń i drobiu bez udziału mączek zwierzęcych. Badania wykazały również, że dzięki dodatkowi fitazy strawność magnezu zwiększyła się o 8-13%, cynku o 7-13%, miedzi o 3-7% oraz żelaza o 2-9%. Stwierdzono także, że dodatek kwasu mrówkowego (Sanocid) stymuluje aktywność fitazy.
5. Zawartość fitazy (FTU/kg) w premiksach Sano
Premiks | W 1 kg premiksu | W 1 kg paszy |
Suggi | 7.500 | 750 |
Ferkelgold | 18.500 | 740 |
Aminogold | 15.000 | 450 |
Sauengold | 20.000 | 600 |
Start Sacox | 50.000 | 750 |
Grower Clinacox | 50.000 | 750 |
Poultry Premix | 50.000 | 750 |
Legehennen 1,25 | 36.000 | 450 |
Wszystkie badania dowiodły także, że dodatek fitazy poprawia trawienie i wykorzystanie białka oraz tłuszczu, przez co zmniejsza się także ilość wydalanego w odchodach nie tylko fosforu (tab. 6), ale także azotu. Tak więc stosowanie fitazy przyczynia się nie tylko do lepszego wykorzystania fosforu fitynowego i innych składników pokarmowych, ale także do poprawy wyników produkcyjnych zwierząt oraz chroni środowisko.
6. Redukcja ilości wydalanego fosforu dzięki fitazie
Gatunek | Redukcja wydalanego P (%) |
Prosięta | 34 |
Tuczniki | 32 |
Brojlery | 44 |
Nioski | 34 |
Indyki | 20 |
Dodatek fitazy umożliwia lepsze wykorzystanie fosforu i innych składników
dzięki czemu świnie szybciej rosną i osiągają wyższą mięsność.
(rk)