MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Fitaza w premiksach Sano

23 stycznia 2002

Fitaza w premiksach Sano

Zwierzęta monogastryczne nie mając flory bakteryjnej nie mogą trawić włókna pokarmowego, fitynianów, tanin i substancji antyodżywczych. Dzięki dodatkowi enzymów do paszy można zwiększyć strawność i wykorzystanie tych składników. Jednym z takich enzymów jest właśnie fitaza rozkładająca trudno przyswajalne dla zwierząt wiązania fitynowe występujące w surowcach roślinnych. 

W śrutach poekstrakcyjnych, zbożach, nasionach strączkowych 50-80% całkowitej zawartości fosforu występuje w postaci fityn, których strawność jest bardzo niska (20-30%). Natomiast strawność fosforu organicznego i nieorganicznego pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wysoka, sięgająca nawet 80-90%.

Zwiększyć przyswajalność fosforu dzięki dodatkowi fitazy

Żywienie zwierząt oparte wyłącznie na komponentach roślinnych wymaga zastosowania w dawce fitazy, którą na skalę przemysłową otrzymuje się w procesie fermentacji grzybów z rodzaju Aspergillus i Peniophora lycii.
Dzięki dodatkowi fitazy do paszy można obniżyć zawartość fosforu w dawce oraz znacznie poprawić nie tylko wykorzystanie fosforu, ale także wapnia, cynku, żelaza, miedzi, aminokwasów i energii. W doświadczeniach na prosiętach i tucznikach wykazano, że dodatek fitazy pozwolił zredukować zawartość fosforu w mieszance z 6,2 g/kg do 4,9 g/kg i z 5,9 g/kg do 3,9 g/kg, czyli o 33%, co dodatkowo korzystnie wptynęło na poprawę wyników produkcyjnych u świń.

1. Wpływ fitazy na odchów prosiąt

Zawartość fosforu g/kg 6,2

4,9

Dodatek fitazy FTU 0 0 250 500 1000
Przyrost dzienny g 445 439 462 468 479
Pobranie paszy g/dzień 827 771 800 843 864
Wykorzystanie paszy kg/kg 1,86 1,76 7,73 1,80 1,80
Strawność P % 57,5 51,2 56,9 61,0 66,9
Strawność Ca % 59,4 60,3 59,8 65,2 66,9


2. Wpływ fitazy na efektywność tuczu świń

Zawartość fosforu g/kg 5,9 3,9
Dodatek fitazy FTU 0 0 250 500 1000
Przyrost dzienny g 822 793 891 916 919
Wykorzystanie paszy kg/kg 2,94 3,08 2,82 2,81 2,77
Strawność P % 30,6 27,4 46,6 50,2 51,4
Strawność Ca % 36,2 41,2 52,8 50,0 48,7

Jak widać z doświadczeń największa efektywność fitazy wystąpiła przy dawce 500 FTU/kg. Co jest szczególnie warte podkreślenia premiksy Sano często zawierają znacznie więcej fitazy. Czyli hodowca może wyprodukować o wiele lepszą, bogatszą mieszankę, na której uzyskiwane wyniki produkcyjne będą znacznie lepsze. 
Podobny korzystny wpływ fitazy na wyniki produkcyjne można także zaobserwować u drobiu (tab. 3 i 4).

3. Wpływ fitazy na tucz brojlerów

Zawartość P (starter) g/kg 6,98 5,73
Zawartość P (grower) g/kg 6,00 4,83
Dodatek fitazy FTU 0 0 250 750 1000
Masa ciała w 6 tyg. kg 3,61 2,56 2,54 2,60 2,59
Pobranie paszy kg/szt. 4,47 4,35 4,39 4,44 4,40
Wykorzystanie paszy kg/kg 1,78 1,77 1,79 1,76 1,79

4. Wpływ fitazy na produkcyjność niosek

Zawartość fosforu g/kg 4,8 3,8
Dodatek fitazy FTU 0 0 250 500 1000
Masa jaja g 52,0 51,6 51,8 52,2 52,1
Rozkład fityny % 11,2 8,7 33,6 47,0 52,7
Wykorzystanie P % 37,7 20,0 34,7 45,9 47,1
Wykorzystanie Ca % 69,3 69,0 70,5 67,7 71,1

Dodatek fitazy dla drobiu pozwala zredukować ilość fosforu w mieszance oraz korzystnie wpływa na uzyskiwane wyniki produkcyjne. Jak wynika z doświadczeń najbardziej optymalna ilość fitazy dla brojlerów wynosi 750 FTU/kg mieszanki, a u niosek wystarczy 500 FTU/ kg mieszanki. Doświadczenia wykazały, że dzięki dodatkowi fitazy można zredukować ilość wydalanego przez organizm fosforu o 20-44%. Fitaza mikrobiologiczna poprawia bowiem o 1/3 strawność fosforu i wapnia, dzięki czemu można bez żadnych obaw zmniejszyć zawartość tych pierwiastków w mieszance co najmniej o 1 g/kg.

Obecnie większość premiksów Sano (tab. 5) posiada w swoim składzie fitazę, dzięki czemu szczególnie nadają się one do żywienia świń i drobiu bez udziału mączek zwierzęcych. Badania wykazały również, że dzięki dodatkowi fitazy strawność magnezu zwiększyła się o 8-13%, cynku o 7-13%, miedzi o 3-7% oraz żelaza o 2-9%. Stwierdzono także, że dodatek kwasu mrówkowego (Sanocid) stymuluje aktywność fitazy.

5. Zawartość fitazy (FTU/kg) w premiksach Sano

Premiks W 1 kg premiksu W 1 kg paszy
Suggi 7.500 750
Ferkelgold 18.500 740
Aminogold 15.000 450
Sauengold 20.000 600
Start Sacox 50.000 750
Grower Clinacox 50.000 750
Poultry Premix 50.000 750
Legehennen 1,25 36.000 450

Wszystkie badania dowiodły także, że dodatek fitazy poprawia trawienie i wykorzystanie białka oraz tłuszczu, przez co zmniejsza się także ilość wydalanego w odchodach nie tylko fosforu (tab. 6), ale także azotu. Tak więc stosowanie fitazy przyczynia się nie tylko do lepszego wykorzystania fosforu fitynowego i innych składników pokarmowych, ale także do poprawy wyników produkcyjnych zwierząt oraz chroni środowisko.

6. Redukcja ilości wydalanego fosforu dzięki fitazie

Gatunek Redukcja wydalanego P (%)
Prosięta 34
Tuczniki 32
Brojlery 44
Nioski 34
Indyki 20

Dodatek fitazy umożliwia lepsze wykorzystanie fosforu i innych składników dzięki czemu świnie szybciej rosną i osiągają wyższą mięsność.
(rk)


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę