Racjonalne stosowanie nawozów mineralnych oraz obornika w uprawie
ziemniaka nie tylko podnosi żyzność gleby, ale również przyczynia się do
zwiększenia jej potencjału produkcyjnego.
Aby zapewnić roślinom optymalne
ilości wszystkich niezbędnych pierwiastków mineralnych należy stosować nawozy
mineralne wieloskładnikowe, zawierające w swym składzie fosfor, potas, wapń,
magnez, siarkę oraz mikroelementy.
Nieracjonalne, to znaczy
niedostateczne lub nadmierne nawożenie każdym z wyżej wymienionych pierwiastków
ujemnie wpływa nie tylko na oczekiwaną wielkość plonu ziemniaka, ale także na
jego cechy użytkowe: zawartość skrobi, ilość i jakość białka, ilość witamin, a
szczególnie witaminy C, smak, ciemnienie miąższu oraz straty podczas
przechowywania.
Fosfor (P) Zastosowanie pod uprawę
ziemniaka wyłącznie obornika lub innych nawozów organicznych nie wystarcza, gdyż
nawozy te zawierają zbyt mało fosforu w stosunku do wymagań rośliny, a ponadto
ziemniak wykazuje bardzo małe zdolności do wykorzystania fosforu ze związków
trudno rozpuszczalnych. Stąd wskazane jest stosowanie każdorazowo pod uprawę
ziemniaka nawozów wieloskładnikowych, zawierających superfosfat w formie
granulowanej. O niedostatecznym zaopatrzeniu ziemniaka w fosfor świadczy powolny
wzrost roślin oraz ciemnozielone, niebieskawe zabarwienie liści. Liście lekko
zwijają się ku górze, brunatnieją i zamierają. Ziemniak dobrze zaopatrzony w
fosfor dobrze się krzewi, silnie kwitnie, wytwarza obfity plon bulw o
korzystnych cechach odżywczych, smakowych i technologicznych, zaś dzięki dobrze
wykształconej skórce dobrze przechowuje się podczas zimy.
Potas (K)
Ziemniak jest rośliną „potasolubną” ze względu na szczególną rolę potasu
w syntezie skrobi i białka. Rośliny optymalnie zaopatrzone w potas dobrze rosną,
są bujne, dobrze ulistnione, odporne na suszę i choroby. Wytwarzają duży plon
bulw o dobrej jakości konsumpcyjnej i przemysłowej. Objawy niedoboru potasu
widoczne są u ziemniaka w postaci zwiędłego pokroju roślin, przy czym są one
małe i krzaczaste. Starsze liście maja nienaturalnie szarozielone zabarwienie,
zasychają na wierzchołkach i brzegach, zwijają się i opadają. W następstwie
niedoboru potasu uszkodzone bulwy ciemnieją, obserwuje się również ciemnienie
ziemniaków podczas gotowania. Nadmierne nawożenie potasowe, nie zrównoważone
odpowiednią ilością fosforu (co może mieć miejsce w przypadku ziemniaka
nawożonego wyłącznie nawozami organicznymi) pogarsza techniczną jakość plonu
oraz smak bulw, sprzyja także powstawaniu strat w czasie przechowywania.
Siarka (S) Ziemniak korzystnie reaguje na obecność siarki w
glebie. Siarka wpływa bowiem dodatnio na ilość białka, szczególnie jego wartość
odżywczą, a także gwarantuje dobry smak ziemniaków konsumpcyjnych. Niedobory
siarki u ziemniaka najczęściej bywają utajone, szczególnie w warunkach
nadmiernego nawożenia azotowego i potasowego. Dlatego w nawożeniu ziemniaka
konieczne jest stosowanie nawozów zawierających siarkę.
Magnez (Mg)
Większość polskich gleb uprawnych zawiera zbyt małe ilości magnezu w
stosunku do wymagań ziemniaka. Deficyt łatwo dostępnych dla roślin form tego
pierwiastka potęguje stosowanie nadmiernych dawek nawozów potasowych. W takich
warunkach obserwuje się zahamowanie wzrostu i zwiędły pokrój roślin. Tkanka
między unerwieniem starszych liści żółknie, następnie brunatnieje, zamiera i
wykrusza się. Brzegi liści przez dłuższy czas pozostają zielone. Plon bulw jest
mniejszy, a ich wartość biologiczna gorsza niż w warunkach optymalnego
zaopatrzenia w magnez.
Wapń (Ca) Ziemniak, podobnie jak
wszystkie rośliny, wymaga do swego wzrostu i rozwoju obecności wapnia w glebie.
Na glebach kwaśnych, ubogich w wapń, obserwuje się zamieranie wierzchołków pędów
lub zawijanie górnych liści na łodygach oraz zamieranie stolonów. Łodygi
przełamują się i obumierają przed kwitnieniem. Ilość wapnia wprowadzana do gleby
wraz z nawozami jest wystarczająca dla ziemniaka, a jednocześnie CaSO4, zawarty
w superfosfacie, wpływa dodatnio na strukturę fizyczną gleb lekkich i bardzo
lekkich.
Na wartość biologiczną, technologiczną oraz smak ziemniaków
wybitnie dodatni wpływ wywierają również mikroelementy: bor, cynk, mangan, miedź
i żelazo.
7169790
1