Rynek mleka w Unii Europejskiej jest jednym z najbardziej rozbudowanych ze
względu na stosowane mechanizmy w ramach Wspólnej Polityki Rolnej jak również
najsilniej finansowanym.
W zarządzaniu wspólną organizacją rynku mleka w Unii Europejskiej
wykorzystuje się system kwot produkcyjnych na mleko stanowiący podstawowy
instrument regulacji rynku mleka jak również szeroki zakres interwencji
polegający na interwencyjnych zakupach masła i odtłuszczonego mleka w
proszku, wspieraniu prywatnego przechowalnictwa masła, odtłuszczonego mleka w
proszku i serów długodojrzewąjących, dotacjach w ramach odpowiednich programów
spożycia mleka i produktów mlecznych jak również poprzez system regulacji
handlu zagranicznego służących ochronie rynku wewnętrznego Unii.
Mechanizmy regulujące rynek mleka w Unii Europejskiej
1. Kwoty produkcyjne na mleko
Kwoty produkcyjne na mleko są głównym instrumentem zarządzania wspólnym
rynkiem. Kwotowanie produkcji mleka Wspólnota Europejska wprowadziła w 1984
roku. Głównym celem tego systemu było pohamowanie wzrostu produkcji mleka, by
powiązać wsparcie cenowe w sektorze z ograniczoną ilością mleka, która może
być finansowana w ramach budżetu rolnego. Jednocześnie system ten powinien
umożliwić rozwój strukturalny, konieczne dostosowania z uwzględnieniem zróżnicowania
sytuacji panujących w różnych krajach członkowskich.
Wprowadzając system kwot zakładano, że produkcja mleka w Unii Europejskiej
wróci do poziomu z 1981 roku, co miało na celu ponowne przywrócenie popytu i
podaży mleka i produktów mleczarskich do poziomu równowagi rynkowej. Każde
państwo członkowskie otrzymało kwotę, która następnie została rozdzielona
wśród producentów wg określonych przez kraje członkowskie zasad. W
przypadku przekroczenia kwoty krajowej, na producentów przekraczających
przyznane im indywidualne kwoty mleczne nakłada się dodatkowy podatek.
System kwotowania opiera się na zasadzie, że każdy kraj członkowski otrzymał
limit na wyprodukowanie określonej ilości mleka przy czym nie ma możliwości
wymiany limitów pomiędzy krajami członkowskimi.
Rodzaje kwot
Kwoty krajowe przyznane przez UE państwom członkowskim dzielą się na następujące
rodzaje:
Dodatkowy podatek (super-levy)
Główną cechą systemu kwot jest wprowadzenie podatku specjalnego jako środka
mającego na celu zniechęcenie producentów mleka do nadprodukcji. W przypadku
przekroczenia krajowej kwoty mleka na tę wielkość nakłada się dodatkowy
podatek, który stanowi 115% ceny docelowej mleka. Za nadwyżki mleka skupionego
ponad wyznaczoną kwotę mleczarnia płaci podatek, którym obciąża tych
producentów, którzy przyczynili się do powstania nadprodukcji. W przypadku jeśli
producent posiadający kwotę sprzedaży bezpośredniej przekroczy swój ą
przyznaną kwotę musi również zapłacić specjalny podatek. Pobieranie
podatku leży w gestii władz krajowych państw członkowskich i jednocześnie
jest ściśle monitorowane przez Komisję Europejską.
Mleczarnie są zobowiązane do dostarczania dokładnych informacji dotyczących
dostaw od swoich producentów do krajowej instytucji administrującej system
kwot do dnia 15 maja każdego roku. Na podstawie informacji bilansowana jest
wielkość przekroczeń w skali kraju i naliczane są kary za przekroczenie kwot
przez poszczególne mleczarnie. Podatek musi być uregulowany do UE do
dnia l września.
Producenci mleka sprzedający mleko bezpośrednio konsumentom wypełniają
również właściwe formularze do 15 maja w oparciu o prowadzone zapisy
rejestrujące każdą ilość przetwarzanego mleka i sprzedaż każdego
produktu.
Transfer kwot
Rozporządzenia unijne pozwalają na transfer kwoty tylko w przypadku sprzedaży,
dzierżawy, wynajmu lub dziedziczenia gospodarstwa. Praktycznie pozwala to państwom
członkowskim na wprowadzenie dodatkowych elementów do zasad transferów kwot i
uwzględnienie czynników regionalnych. W chwili kiedy gospodarstwo jest
sprzedawane lub dzierżawione, kwoty mleczne są przenoszone na nowego właściciela
lub dzierżawcę.
kwota rezerwy narodowej - dla ułatwienia wprowadzenia systemu kwot, państwom członkowskim umożliwiono stworzenie narodowych rezerw w ramach, których kwoty rozdziela się wśród producentów, którzy przeżywają trudności, podejmują rozwój gospodarstwa. Wielkość rezerw narodowych leży w gestii władz krajowych i wlicza sieją do wielkości kwoty krajowej, która nie może być przekroczona.
WIELKOŚĆ KWOT MLECZNYCH W LATACH 1995-1998 (W TYS. TON) W UE
Państwo członkowskie |
1995/96 | 1996/97 | 1997/98 |
Belgia | 3310 | 3310 | 3310 |
Dania | 4455 | 4455 | 4455 |
Niemcy | 27865 | 27865 | 27865 |
Grecja | 631 | 631 | 631 |
Francja | 24236 | 24236 | 24236 |
Irlandia | 5246 | 5246 | 5246 |
Włochy | 9930 | 9930 | 9930 |
Luksemburg | 269 | 269 | 269 |
Holandia | 11074 | 11075 | 11075 |
Wielka Brytania | 14590 | 14590 | 14590 |
Hiszpania | 5567 | 5567 | 5567 |
Portugalia | 1872 | 1872 | 1873 |
Austria | 2572 | 2749 | 2749 |
Finlandia | 2352 | 2394 | 2398 |
Szwecja | 3303 | 3303 | 3303 |
UE-15 | 117272 | 117492 | 117497 |
Zasady stosowane przy transferze kwot mlecznych znacznie różnią się w
poszczególnych krajach w zależności od sytuacji sektora mleczarskiego i
polityki w odniesieniu do tego sektora w poszczególnych państwach członkowskich
i zawarte są w ustawodawstwie krajowym. Stosowany jest szeroki zakres rozwiązań:
od ścisłej kontroli jak w przypadku duńskiego, francuskiego systemu do
wolnego rynku transferów działających w Wielkiej Brytanii. Transfery kwot
pomiędzy państwami członkowskimi nie istnieją. Przepisy prawne wyraźnie
przypisują kwoty dla danych krajów członkowskich.
Systemy administracji kwot mlecznych
System kwot mlecznych, jako system kontroli produkcji oparty na
indywidualnych ilościach referencyjnych stwarza poważny ciężar
administracyjny. Doświadczenie pokazało, że wprowadzenie takiego systemu nie
jest łatwe. Niektóre kraje członkowskie byty od razu w stanie zapewnić właściwą
adaptację. Inne miały poważne problemy z powodu trudności administracyjnych,
wynikających z dużej liczby małych producentów mleka, jakości informacji,
na których oparte są różne elementy systemu kwot, szczególnie we wstępnym
okresie wprowadzania).
Przydzielanie kwot producentom jest oczywiście związane zarówno z celami
poszczególnych państw członkowskich, jak i ze sposobem pobierania dodatkowego
podatku. Celem systemu kwotowania jest ograniczenie dostaw mleka w każdym państwie
członkowskim. W takim przypadku indywidualny przydział kwot musi być tak
rozwiązany, by mieścił się w ramach kwoty krajowej.
Administrowanie systemem kwot jest podstawowym czynnikiem warunkującym
efektywne wprowadzenie zarówno zasad Unii Europejskiej jak i prawodawstwa
krajowego.
Wprowadzenie systemu kwotowania mleka w Polsce
Produkcja mleka w Polsce nie podlega kwotowaniu. Zbudowanie efektywnego systemu
administrowania kwotami produkcji mleka jest przedsięwzięciem trudnym
organizacyjnie i bardzo kosztownym ze wzglądu na ilość gospodarstw, które
trzeba objąć kontrolą. Ilość producentów dostarczających mleko surowe do
zakładów mleczarskich szacuje się obecnie w Polsce na ok. 500 tys. Dodatkowo
wiele gospodarstw nie rejestrowanych prowadzi sprzedaż bezpośrednią. Od kilku
lat trwa w Polsce proces restrukturyzacji sektora, zorientowany na poprawę jakości
i przyśpieszenie procesu koncentracji i restrukturyzacji branży mleczarskiej.
Działania te wspierane będą środkami budżetowymi oraz pochodzącymi z
funduszów przedakcesyjnych Unii Europejskiej. Prawodawstwo unijne nie precyzuje
sposobu określania wysokości kwot produkcji mleka dla krajów aspirujących do
członkostwa. Wysokości te określane są w wyniku negocjacji.
Polska ubiega się o przyznanie kwot produkcji mleka na poszczególne lata po
akcesji w wysokości: 11 217 tys. ton w 2003 roku do 13 740 tys. ton w 2008
roku. Zaproponowane wielkości powinny zapewnić samowystarczalność kraju w
produkty mleczarskie w sytuacji rosnącego popytu, zapewnić utrzymanie dochodów
dużej części polskich rolnych ze sprzedaży mleka, wykorzystać sprzyjające
przyrodnicze warunki do produkcji mleka przyjaznej dla środowiska, spowodować
rozwój konkurencyjnego eksportu artykułów mleczarskich.
2. System cen
Każdego roku Rada Ministrów ustala dwa typy cen na rok mleczny, który trwa od
l lipca do 30 czerwca.
W zarządzaniu rynkiem bardzo ważne są codzienne ceny rynkowe. Państwa członkowskie co tydzień powiadamiają Komisję o cenach przetworów mlecznych (masło, mleko w proszku odtłuszczone i pełne, sery dojrzewające). Ceny te są istotne przy ocenie wielkości subwencji eksportowych i prowadzenia bieżącej polityki na rynku mleka.
3. Interwencja na rynku mleka w UE - zakupy interwencyjne
Skup interwencyjny odtłuszczonego mleka w proszku.
Celem skupu interwencyjnego jest wsparcie ceny rynkowej mleka. Odtłuszczone
mleko w proszku oferowane jest do skupu interwencyjnego prowadzonego przez
Agencję interwencyjną w okresie od l marca do 31 sierpnia każdego roku. Skup
interwencyjny może zostać zawieszony gdy ilości skupione w ciągu tego okresu
przekroczą 109 tys. ton. Po przekroczeniu tej wielkości zakupów dokonuje się
za zgodą Komisji w systemie przetargowym..
Skup interwencyjny masła.
Zakupy interwencyjne masła prowadzone są wyłącznie poprzez system
przetargowy, który uruchamia się gdy ceny rynkowe masła spadną poniżej 92%
ceny interwencyjnej w ciągu kolejnych dwóch tygodni. Ceny zakupu masła na
przetargach wahają się od 90 - 92% ceny interwencyjnej. Masło objęte skupem
interwencyjnym musi być produkowane przy zachowaniu najwyższych standardów
jakościowych, posiadać min. 82% tłuszczu, a mleczarnia musi posiadać
certyfikat uprawniający do produkcji masła do interwencji. Przedmiotem
interwencji może być masło poza krajem wytworzenia (w obszarze UE), Jeśli
interwencja otwiera się np. w Belgii to do przetargu może przystąpić
mleczarnia np. z Francji.
Masło może być przechowywane tylko w chłodniach posiadających zezwolenie
Agencji. Zasadniczo Agencja składa masło w chłodniach oferujących
najkorzystniejsze warunki i będących w odpowiedniej odległości od mleczarni
oferującej masło. Inne czynniki w tym standard oferowanych usług ma także wpływ
na wybór chłodni.
4. Dopłaty do prywatnego przechowywania
Dopłaty do prywatnego przechowywania odtłuszczonego rnleka w proszku.
W momencie kiedy zakupy interwencyjne odtłuszczonego mleka w proszku zostaną
zawieszone a wiec po osiągnięciu 109 tys. ton uruchamiane jest przechowywanie
w prywatnych magazynach. Działania te mają na celu stabilizację rynku mleka w
Unii.
Dotacje na prywatne przechowywanie są finansowane przez UE i mogą być
przyznane przez Agencję wtedy gdy wszystkie warunki interwencji są spełnione.
Powyższe uregulowania dotyczą okresu pomiędzy datą zawieszenia skupu
interwencyjnego a 31 sierpnia danego roku i odbywają się w systemie przetargu.
Maksymalny okres przechowywania towaru w ramach tego kontraktu wynosi 150 dni, a
minimalny okres 60 dni.
Dopłaty do prywatnego przechowywanie masła.
Masło może zostać zlecone do prywatnego przechowywania od 15 marca do 15
kwietnia tego samego roku. Zainteresowani dopłatą muszą zawrzeć umowę główną
z Agencją zanim masło zostanie powierzone do prywatnego
magazynowania.
Aby otrzymać dotację, masło musi pozostać w chłodni przynajmniej 90 dni i
maksymalnie 210 dni i nie może zostać usunięte z prywatnego magazynowania
przed 16 sierpnia.
Dopłaty do prywatnego przechowywania serów długo dojrzewających.
Wspieranie prywatnego przechowalnictwa sera ograniczone jest do określonych
gatunków sera włoskiego np. Pecorino Romano i serów Emental i Gruyere, Takie
dotacje są uruchamiane na podstawie decyzji Komisji tylko wtedy kiedy jest to
niezbędne do zniwelowania poważnej nierównowagi rynkowej.
5. Dopłaty do spożycia i przetwórstwa
Dopłaty do odtłuszczonego mleka w proszku przeznaczonego na pasze.
Sposobem zużycia mleka odtłuszczonego w postaci płynnej i w proszku jest
dodanie jego do pokarmu dla zwierząt dzięki czemu można obniżyć koszty zwiększając
jednocześnie konkurencyjność mleka odtłuszczonego wobec substytutów, w
szczególności białka roślinnego. W przypadku płynnego mleka odtłuszczonego
przeznaczonego na paszę zwierzęcą, dotacja jest przyznawana albo na ilości
zwracane do gospodarstw przez mleczarnie, albo na bezpośrednio zużywane w
gospodarstwach, w których zostało wyprodukowane. Wymiar dotacji zależy od
ceny interwencji i sytuacji na rynku mleka, ceny konkurencyjnych białek roślinnych.
Dopłaty do odtłuszczonego mleka przeznaczonego na produkcje kazeiny i
kazeinianów.
Pomoc może być przyznana producentom kazeiny i kazeinianów jeśli produkty
zostały wytworzone z mleka odtłuszczonego lub każemy surowej, odpowiadają
zaleceniom dotyczącym składu, jakości.
Dopłaty do masła dostarczanego organizacjom niezarobkowym.
Organizacjami niezarobkowymi uprawnionymi do nabycia dotowanego masła; są szkoły,
przedszkola, szkoły specjalne, szpitale, domy dziecka, domy starców i
emerytów, domy dla bezdomnych.
Organizacja aby zostać uprawniona do nabycia dotowanego masła musi zostać
zarejestrowana w Agencji po wypełnieniu deklaracji o niezarobkowym charakterze
działalności. Jednocześnie organizacja taka musi przedstawić, że serwowanie
posiłków jest integralną częścią jej usług.
Dopłaty do masła przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji.
Sprzedaż masła po obniżonych cenach do celów "bezpośredniej
konsumpcji" prowadzona jest w formie bezwodnego tłuszczu mlecznego. Pod
pojęciem bezpośredniej konsumpcji rozumie się zakupy dokonane przez:
restauracje, hotele, szkoły z internatem., szpitale, więzienia w celu
wykorzystania masła skoncentrowanego w przygotowaniu pożywienia do bezpośredniego
spożycia. Masło skoncentrowane zakupione wg tego rozporządzenia nie może być
eksportowane poza UE.
Wszystkie zakłady przetwarzające masło na masło skoncentrowane lub pakujące
masło skoncentrowane na sprzedaż są zobligowane do posiadania zezwoleń i
licencji Agencji przed użyciem masła.
Dopłaty do masła wykorzystywanego w produkcji określonych artykułów spożywczych.
Masło lub bezwodny tłuszcz mleczny sprzedawane jest po obniżonych cenach, z
wykorzystaniem na produkty cukiernicze, piekarnicze i lody. Masło musi być
wyprodukowane w kraju członkowskim UE w jednostce posiadającej odpowiednie
zezwolenie. Masło sprzedawane jest na zasadach przetargu. Zgodnie z wynikiem
przetargu wyznaczana jest minimalna cena sprzedaży w zależności od dostępnych
ilości tego towaru.
Aby zachęcić do większego wykorzystania tłuszczu pochodzenia zwierzęcego,
szczególnie przy produkcji lodów od 1991 roku subsydiami dodatkowo została
objęta śmietana.
Dopłaty do mleka w szkole.
Program ten przewiduje dopłaty do szklanki mleka spożywanego przez
uprawnionych uczniów. Podanie o subsydia może być złożone przez grupę, związek
lub władze lokalne w imieniu szkoły lub szkół, w której mleko i produkty
mleczne są rozprowadzane wśród dzieci. Uprawnieni odbiorcy to uczniowie
przedszkoli i szkół podstawowych z
określonych w ustawodawstwie kategorii szkół. Każdy uprawniony uczeń ma
przydział 0,25 litra mleka subsydiowanego dziennie.
6. Regulacje handlu zagranicznego
Licencje eksportowe i importowe.
Import na teren Wspólnoty jak również eksport produktów mleczarskich objęty
jest obowiązkiem posiadania licencji eksportowej lub importowej. Licencje
eksportowe i importowe są jednocześnie źródłem informacji o wielkości,
strukturze importu, jak również o ilości produktów kwalifikujących się do
refundacji eksportowych.
Refundacje eksportowe.
Refundacje eksportowe wspierają eksport nadwyżek rynkowych. Refundacjami objęte
są te ilości eksportowanych produktów mleczarskich z państw członkowskich
UE na rynki światowe, które zostały zadeklarowane w licencji
eksportowej. Dopłaty stanowią różnicę pomiędzy cenami światowymi i cenami
produktów mleczarskich we Wspólnocie. Wysokość refundacji ustalana jest
przez Komisję, po uzgodnieniu z Komitetem
Zarządzającym ds. Mleka i Produktów Mlecznych.
Stawki celne Wspólnej Taryfy Celnej.
Wspólna taryfa celna zawiera stawki celne konwencyjne, stosowane przez UE w
imporcie z krajów trzecich należących do WTO i stawki celne autonomiczne
stosowane wówczas gdy są niższe od konwencyjnych lub wtedy gdy nie ustalono
stawek konwencyjnych.
Kontyngenty.
Wysokość kontyngentów ustalana jest dla całej UE a ich rozdysponowanie
kontrolowane jest przez Komisję Europejską.
Porównanie systemu działań interwencyjnych w Polsce - harmonogram
wprowadzanych mechanizmów obowiązujących w UE do planu działań
interwencyjnych realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego.
W związku z zachodzącymi zmianami w sektorze mleczarskim obecnie funkcjonujący
system interwencji na rynku mleka będzie stopniowo zastępowany mechanizmami
interwencyjnymi obowiązującymi w Unii Europejskiej. Zakres realizacji będzie
zależał od możliwości budżetowych państwa. Polska musi być gotowa do
wprowadzenia wspólnotowych regulacji rynku mleka do końca 2002 roku. Dotyczą
one :