Sytuacja na światowym rynku mleka staje się coraz bardziej stabilna. W czerwcu 2009 został wprawdzie przerwany niewielki wzrostowy trend cen, m.in. na skutek wprowadzenia dopłat do eksportu przez Stany Zjednoczone, silnego osłabienia dolara oraz niskiego popytu importowego, głównie ze strony Japonii, Rosji czy Chin – według wstępnych szacunków w pierwszym kwartale bieżącego roku handel serami obniżył się o około 10% w relacji rocznej. Niemniej, na początku ubiegłego miesiąca przetwory mleczarskie zaczęły ponownie drożeć. Na przełomie lipca i sierpnia 2009 w portach w rejonie Oceanii ceny masła wzrosły o 1,3% wobec połowy lipca do 1800-2150 USD/t, zaś odtłuszczonego mleka w proszku ustabilizowały się na poziomie sprzed dwóch tygodni, tj. 1900-2150 USD/t. Stosunkowo mocno podrożało natomiast pełne mleko w proszku - o 100 USD/t do 1900- 2300 USD/t.
W portach Europy Zachodniej ceny masła wzrosły o prawie 3% do 3100-3325, zaś OMP o 0,5% do 2325-2400 USD/t. Na powrót wzrostowego trendu cen na globalnym rynku mleka mogą wskazywać również wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterra na platformie GlobalDairyTrade. W dniu 4 sierpnia 2009 roku średnia ważona cena pełnego mleka w proszku zwiększyła się o prawie 26% w stosunku do poprzedniego notowania, w tym dla kontraktu listopad-styczeń 2010 r. o 27,7% do 2307 USD/t.
Na sierpniowej aukcji po raz pierwszy pojawiło się PMP pochodzące z Australii. Jego ceny, podobnie jak mleka w proszku wyprodukowanego w Nowej Zelandii, ukształtowały
się na poziomie około 2235-2300 USD/t.