OPOLAGRA_2025

Wartość eksportu mleczarskiego z UE spadła o ponad 1/6

2 lipca 2010
Jak informuje FAMMU/FAPA, wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej (artykuły o kodach PCN 0401-0406, czyli np. bez uwzględnienia lodów czy kazeiny) spadła w 2009 roku o 17,4 proc. do 5,174 mld euro.

Tak znacząco mniejszy niż w 2008 roku wywóz był przede wszystkim wynikiem wyraźnej obniżki cen na rynkach międzynarodowych, ponieważ wolumen zwiększył się, zwłaszcza w drugiej połowie ub. roku. Tempo spadku eksportu mleczarskiego było nieco większe od spadku łącznego wywozu Wspólnoty (-16,2%) oraz zdecydowanie większe od eksportu żywności i napojów (-8,4%).

Szacunkowy udział nabiału w tej kategorii towarów zmalał z 9,2% do 8,2%.

Najważniejszymi odbiorcami produktów mleczarskich z UE (z 11-12% udziałem) pozostały Rosja i Stany Zjednoczone, mimo spadku eksportu w tym kierunku odpowiednio o 20% i ponad 12%. Dużo mniejsze znaczenie miał wywóz do Szwajcarii oraz Algierii i Arabii Saudyjskiej.

O ile jednak sprzedaż do krajów arabskich spadła odpowiednio niemal o połowę oraz o ¼, o tyle Helweci, jako jedni z nielicznych, zapłacili za zakupy nabiału z UE więcej niż rok wcześniej (+1%). Eksport do Japonii był nieznacznie mniejszy (-5%), natomiast Chiny sprowadziły unijne produkty mleczarskie za kwotę aż o 23% większą niż w 2008 roku. Jeszcze bardziej, bo o ponad połowę, zwiększył się eksport do Egiptu, a tempo wzrostu w przypadku Libanu wyniosło +21%.
Więcej informacji: eksport produktów mleczarskich |  

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę