Alternatywa dla wielu mniejszych i średnich gospodarstw produkujących obecnie mleko może być w przyszłości zdaniem Jana Krzysztofa Ardanowskiego, podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozwój przetwórstwa szczególnie produktów lokalnych i regionalnych. Produkty te powinny być ściśle związane z regionem i sprzedawane bezpośrednio w gospodarstwach..
W związku tym konieczna jest też zmiana podejścia w zakresie norm weterynaryjnych i sanitarnych. Obecnie prawodawstwo unijne dopuszcza funkcjonowanie małych przetwórni produkujących miedzy innymi w niewielkich ilościach ser. Ich funkcjonowanie może nie tylko przecież zapewnić dodatkowe dochody rodzinie rolnika, ale także być jednocześnie doskonałym elementem przyciągającym turystów. Dlatego też wytwarzanie produktów regionalnych powinno być zdaniem wiceministra Ardanowskiego połączone z turystyką i zachowaniem dziedzictwa czyli z tymi wszystkimi działaniami, które mają wyeksponować walory danego regionu Polski.