OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sery i twarogi najważniejszą pozycja polskiego eksportu mleczarskiego

3 grudnia 2015

W 2010 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego - informuje FAMMU/FAPA. - W ubiegłym roku za granicę wywieziono 149 tys. ton tych produktów mleczarskich, czyli o 3,8 proc. więcej niż rok wcześniej, jednak wskutek wyższych cen wartość eksportu wzrosła aż o 17 proc. i osiągnęła niemal 436 mln EUR (576,2 mln USD).
Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów były sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił ponad połowę wartości (niemal 231 mln EUR) i 47 proc. wolumenu (czyli 69,5 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę.
Oznaczało to 21 proc. wzrost wartości, ale 3 proc. spadek ilości względem 2009 roku. Lepsze wyniki ilościowe odnotowano w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych, których wartość w skali roku wzrosła o 16 proc. do 96 mln EUR, co stanowiło ponad 25 proc. wartości eksportu serów ogółem. Tradycyjnie w 2010 roku trzecią istotną kategorię stanowiły sery świeże i twarogi. W eksporcie ubiegłego roku odnotowano 6 proc. wzrost ich wolumenu (do niemal 42 tys. ton), zaś wartość sprzedaży zwiększyła się aż o 18 proc. do 98,1 mln EUR (22 proc. udział w eksporcie serów ogółem).



POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę