W 2010 roku sery pozostały najważniejszą pozycją polskiego eksportu mleczarskiego - informuje FAMMU/FAPA. - W ubiegłym roku za granicę wywieziono 149 tys. ton tych produktów mleczarskich, czyli o 3,8 proc. więcej niż rok wcześniej, jednak wskutek wyższych cen wartość eksportu wzrosła aż o 17 proc. i osiągnęła niemal 436 mln EUR (576,2 mln USD).
Najważniejszym rodzajem eksportowanych serów były sery dojrzewające. Ich wywóz stanowił ponad połowę wartości (niemal 231 mln EUR) i 47 proc. wolumenu (czyli 69,5 tys. ton) wszystkich serów, jakie w ubiegłym roku trafiły z Polski za granicę.
Oznaczało to 21 proc. wzrost wartości, ale 3 proc. spadek ilości względem 2009 roku. Lepsze wyniki ilościowe odnotowano w wywozie serów przetworzonych, gł. topionych, których wartość w skali roku wzrosła o 16 proc. do 96 mln EUR, co stanowiło ponad 25 proc. wartości eksportu serów ogółem. Tradycyjnie w 2010 roku trzecią istotną kategorię stanowiły sery świeże i twarogi. W eksporcie ubiegłego roku odnotowano 6 proc. wzrost ich wolumenu (do niemal 42 tys. ton), zaś wartość sprzedaży zwiększyła się aż o 18 proc. do 98,1 mln EUR (22 proc. udział w eksporcie serów ogółem).