Przedsiębiorcy oraz osoby fizyczne mogą do 30 września br. ubiegać się o dopłaty do prywatnego magazynowania serów – informuje Agencja Rynku Rolnego. Przyznany przez Brukselę limit serowy dla Polski na rok handlowy 2004/2005 wynosi 3000 ton.
W Unii Europejskiej od lat działa mechanizm wsparcia finansowego przechowywania zapasów serów. Przedsiębiorcy, którzy nie decydują się na wypuszczenie danej partii swoich wyrobów na rynek, np. ze względu na niską okresową podaż, mogą w zamian liczyć na dopłaty do ich magazynowania.
Polscy przedsiębiorcy, którzy zdecydują się do 30 września br. wprowadzić do magazynów minimum dwie tony serów, mogą liczyć na dopłaty za każdy dzień ich magazynowania. Wprowadzane do magazynów sery muszą mieć jednorodny skład, ponadto magazynowanie całej partii musi się rozpocząć tego samego dnia. Dopłaty będą udzielane do czterech rodzajów serów wyprodukowanych na terytorium UE: podlaskiego, ementalera, piwnego i correggio. Przepisy wyznaczają okres ich przechowywania. Wynosi on od 60 do 180 dni.
Aby ubiegać się o dopłaty, osoba zainteresowana musi podpisać z ARR specjalną umowę. Ponadto przedsiębiorca zobowiązany jest zarejestrować się w Centralnym Rejestrze ARR. System przeliczania dopłat jest skomplikowany. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1244/2004 z dnia 6 lipca 2004 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do pomocy do prywatnego przechowywania niektórych serów w roku gospodarczym 2004/2005 ustala dopłaty do przechowywania 1 tony sera. Wynoszą one za dzień przechowywania 10,48 euro.