Fonterra otwiera megawytwórnię białek serwatkowych w Holandii
10 lipca 2015
Zakład w Heerenveen został oficjalnie otwarty przez króla Niderlandów Willema-Aleksandra w obecności Prezesa Fonterry Johna Wilsona i Dyrektora Generalnego Theo Spieringsa.
Zakład jest przedmiotem współpracy pomiędzy Fonterrą i holenderskim producentem A-ware Food Group. Król zwiedził nowy zakład, rozmawiał z pracownikami i mógł się przekonać jak działa partnerstwo obu przedsiębiorstw.
Nowy zakład w 100% jest własnością Fonterry. Będzie przetwarzać miliard litrów mleka rocznie i produkować 5 tys. ton białek serwatkowych i 25 tys. ton laktozy rocznie.
Zakład w Heerenveen przetwarzać będzie serwatkę i laktozę w produkcji białek serwatkowych do wysokowartościowej żywności dla niemowląt, dzieci, młodych matek i sportowców. Surowiec będzie pochodził m.in. z leżącej obok serowni firmy A-ware Food Group.
Nowy zakład w 100% jest własnością Fonterry. Będzie przetwarzać miliard litrów mleka rocznie i produkować 5 tys. ton białek serwatkowych i 25 tys. ton laktozy rocznie.