O znaczeniu mięsa i przetworów z drobiu dla polskiego konsumenta świadczy fakt, iż spożycie drobiu stanowi 28% ogólnej konsumpcji mięsa, a w 2003 r. gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup drobiu średnio ok. 5% całych wydatków na żywność. Równocześnie stanowiło to jedną piątą ich wydatków na mięso czerwone.
Rok 2004 jest szczególnym okresem w rozwoju rynku drobiarskiego w Polsce ze
względu na akcesję do Unii Europejskiej i związane z tym zmiany dotyczące
zarówno zasad funkcjonowania rynku, jak i procedur dostosowawczych do nowych
warunków. Najważniejsze z tych zmian to swobodna konkurencja na jednolitym rynku
rozszerzonej Unii, brak możliwości ochrony rynku krajowego przed przywozem
towaru od partnerów ze Wspólnoty przy pomocy ceł, włączenie w reżim handlu
zagranicznego UE z krajami trzecimi.
Okres jaki minął od momentu akcesji (1
maja 2004 r.) jest jednak zbyt krótki aby można było dokonywać ocen opartych na
pogłębionych analizach zjawisk. Obserwacje prowadzone w ciągu dwóch miesięcy nie
dają podstaw do wyciągania daleko idących wniosków, a interpretacja
zaobserwowanych zjawisk musi być siłą rzeczy bardzo ostrożna.
W 2003 r. nastąpił dalszy 8-procentowy wzrost produkcji drobiu w Polsce. Decydował o tym silnie rozwijający się eksport do UE, który w skali całego roku był o prawie 90% większy niż w 2002 r. i stanowił ponad 13% produkcji. Przeważająca część wzrostu produkcji została przeznaczona na zwiększenie eksportu. W następstwie tego podaż na rynku krajowym wzrosła zaledwie o ok. 2%. Wyczerpanie się w końcu roku kontyngentu bezcłowego na eksport do UE przerwało okres dobrej koniunktury i ustabilizowało ceny drobiu. Do maja 2004 r., tj. do zniesienia ceł w obrotach z UE po akcesji, eksport odbywał się na normalnych warunkach. Miesięczny wywóz mięsa drobiowego z Polski zmniejszył się o połowę w porównaniu z ostatnim kwartałem 2003 r. Eksporterzy oczekiwali na otwarcie rynku.
Polski handel zagraniczny drobiem (tys. ton)
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
IMPORT
- 2003 - 2004 |
1,06 0,97 |
2,34 1,60 |
2,58 4,17 |
0,91 2,84 |
2,19 0,06 |
1,65 0,07 |
1,74 | 1,78 | 1,63 | 1,74 | 1,86 | 2,47 |
EKSPORT
- 2003 - 2004 |
4,08 5,89 |
4,14 5,99 |
5,66 5,87 |
6,15 5,04 |
7,11 8,00 |
5,33 9,08 |
9,96 | 7,62 | 10,1 | 14,9 | 13,8 | 11,9 |
O rozwoju rynku w pierwszej połowie 2004 r. w dużym stopniu zadecydował handel zagraniczny. Z porównania pierwszego półrocza 2004 i 2003 wynika, że w roku bieżącym silnie zwiększyły się obroty żywcem i mięsem drobiowym. Wywóz drobiu żywego był o 180% większy, w tym do rozszerzonej UE o 133%. Natomiast mięsa drobiowego odpowiednio o 18 i 19,5% większy. Równocześnie znacząco wzrósł import mięsa drobiowego o 117%, w tym z UE o 56% oraz żywca odpowiednio o 136 i 137%. Udział partnerów z rozszerzonej UE w polskim wywozie drobiu żywego zmniejszył się w pierwszym półroczu 2004, natomiast w wywozie mięsa drobiowego, nieznacznie wzrósł.
Według wstępnych danych GUS, produkcja żywca drobiowego w Polsce wyniosła w pierwszym półroczu 2004 r. 617,8 tys. ton i była o 7,1% większa niż przed rokiem. Sprzedaż piskląt brojlerów dokonana w ciągu pierwszych 6 miesięcy br. Umożliwiała wzrost produkcji o ok. 10%. Niepełne wykorzystanie istniejącego potencjału oraz lekki spadek cen skupu obserwowany w sierpniu sugerują, że bodźce dla dalszego wzrostu produkcji wyczerpują się. Brak danych o strukturze handlu zagranicznego nie pozwala na dokonanie głębszej analizy handlu z krajami trzecimi i wpływu statusu kraju członkowskiego UE na ten handel. Można jednak przewidywać, że w skali całego roku 2004 tempo wzrostu produkcji żywca drobiowego będzie nieco mniejsze niż w pierwszym półroczu i wyniesie 6-7% a produkcja ta ukształtuje się na poziomie ok. 1310 tys. ton. Jeśli przyjąć, że tempo wzrostu importu będzie podobne jak w pierwszej połowie roku, a eksport będzie większy o wielkość wywozu gęsi, to można oczekiwać, że na spożycie w kraju pozostanie o prawie 10% więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. Będzie to oddziaływać hamująco na wzrost cen detalicznych drobiu.
Według danych ZMP, w 2003 r. produkcja mięsa drobiowego obniżyła się w
relacji do 2002 r we Francji o 4%, w Holandii o 24%, w Belgii o 13%. W całej
UE-15 produkcja była niższa o ok. 4% . Było to przede wszystkim wynikiem
epidemii ptasiej grypy. Komisja Europejska przewiduje, że w 2004 r. wzrost
produkcji drobiu we Wspólnocie wyniesie zaledwie ok. 1%, a w 2005 r. 2,2% ( w
relacji do 2002 r. ok. 4%). Odbudowa produkcji drobiu w całej UE dokona się więc
dopiero w 2005 r. Do tego czasu koniunktura na unijnym rynku będzie korzystna
dla polskich eksporterów, choć proporcje cenowe nie będą już tak atrakcyjne jak
w pierwszej połowie roku.
Ceny żywca drobiowego (farm gate) w przeliczeniu na PLN/kg żywca
2004 | NIEMCY | HOLANDIA | FRANCJA | WŁOCHY | W. BRYTANIA | SŁOWACJA | POLSKA |
I | 3,54 | 3,39 | 4,07 | 3,92 | 3,54 | 3,43 | 2,77 |
II | 3,45 | 3,27 | 4,08 | 3,33 | 3,53 | 3,37 | 2,80 |
III | 3,50 | 3,29 | 4,10 | 3,18 | 3,61 | 3,34 | 2,85 |
IV | 3,41 | 3,08 | 3,81 | 4,54 | 3,46 | 3,35 | 2,92 |
V | 3,32 | 3,00 | 3,71 | 4,42 | 3,37 | 3,27 | 2,97 |
VI | 3,29 | 3,03 | 3,65 | 4,75 | 3,41 | 3,23 | 3,22 |
VII | 3,05 | 2,82 | 3,42 | 4,37 | 3,21 | 3,19 | 3,25 |
VIII | 3,21 | 2,99 | 3,65 | 4,43 | 3,43 | B.D. | 3,09 |
Jak wynika z danych tabeli 2, w Polsce ceny żywca drobiowego rosły od
początku roku do lipca z wyraźnym przyspieszeniem w kwietniu (+ 2,5%) i w
czerwcu (+ 8,5%). W lipcu wzrost wyniósł już tylko 1%, a w sierpniu nastąpił
spadek o 5%. Do maja ceny w Polsce były wyraźnie niższe niż w porównywanych
krajach UE. W czerwcu zbliżyły się do płaconych za żywiec w Niemczech i w
Słowacji, a przekroczyły poziom cen w Holandii. W lipcu ceny w Polsce były już
wyższe niż w Niemczech, Holandii, W. Brytanii i Słowacji.
Po rozszerzeniu UE
dał się zauważyć spadek cen na unijnym rynku drobiarskim trwający do lipca. W
sierpniu nastąpił ponowny niewielki wzrost cen żywca w porównywanych krajach.
Wyższe ceny na polskim rynku w czerwcu i lipcu obniżyły konkurencyjność wywozu
drobiu z Polski. Dodatkowo przyczynił się do tego niższy kurs EURO do złotówki.
Równocześnie sytuacja taka sprzyjała rozwojowi importu, który silnie wzrósł w
2004 r.
Wzrost cen skupu i cen eksportowych wywołał wyższy poziom cen
detalicznych na rynku krajowym. Średni poziom cen detalicznych kurcząt w
pierwszej połowie 2004 r. był o 11,5% wyższy niż w 2003 r., a indyków o 12,1%
wyższy. W relacji lipiec 2004 r. do grudnia 2003 r. ceny detaliczne drobiu
wzrosły o 24%. spowodowało to wyraźny spadek konsumpcji indyków (o 20% w lipcu w
relacji do średniej z pierwszych 4 miesięcy roku). Spadek konsumpcji kurcząt był
mniejszy i wyniósł tylko ok. 3%. Całkowite spożycie drobiu wykazywało wahania:
wzrost od lutego do kwietnia i spadek w maju i czerwcu. W skali całego
pierwszego półrocza nastąpiło jednak zmniejszenie spożycia mięsa i przetworów z
drobiu o 3,4%, w tym kurcząt o 3%, a indyków o 6%.
Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione przesłanki, a ponadto rozwój sytuacji na rynku mięsa czerwonego, tj. spadkową do połowy 2005 r. tendencję w produkcji wieprzowiny oraz znaczny wzrost cen detalicznych i redukcję spożycia wołowiny, co jest korzystne dla rozwoju rynku drobiu, można prognozować, że ceny w skupie żywca kurcząt brojlerów utrzymają się do połowy 2005 r. na poziomie 3,00-3,20 zł/kg. Oznacza to, że średnie ceny detaliczne mięsa drobiowego powinny się kształtować w granicach 6,20-6,60 zł/kg. Będzie to poziom relatywnie wysoki, ale nie przewiduje się dalszej znaczącej tendencji wzrostowej. W przypadku indyków ceny skupu ukształtują się prawdopodobnie w granicach 4,50-4,60 zł/kg żywca. Z uwagi na fakt, że ponad 90% mięsa indyczego sprzedawana jest w postaci rożnych elementów trudno tu określić przewidywany poziom ceny detalicznej tego mięsa.
Prognoza cen na rynku żywych kurcząt brojlerów
Okres |
Średnie ceny skupu zł/kg żywca |
VII – IX 2004 |
3,10 – 3,20 |
X – XII 2004 |
3,00 – 3,05 |
I – III 2005 |
3,00 – 3,05 |
IV – VI 2005 |
3,05 – 3,10 |
( dr Grzegorz Dybowski)