Załącznik do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczególnych warunków weterynaryjnych wymaganych przy wylęgu drobiu.
1. Badania stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu opierają się na następujących kryteriach:
2. Do badania stanu sanitarnego zakładu wylęgu drobiu pobiera się:
| 3. Ocena wyników stanu sanitarnego zakładu
wylęgu drobiu na podstawie wyników badań:
a) wymazów powierzchniowych pobranych w czasie klucia: | ||
| Średnia liczba bakterii na 1 cm kw. powierzchni | Średnia liczba komórek grzybiczych na 1 cm kw. powierzchni | Czystość wylęgarni |
| 0-10 | 0-1 | bardzo dobra |
| 10-20 | 2-4 | dobra |
| 21-40 | 5-7 | dostateczna |
| ponad 40 | ponad 7 | niedostateczna |
| b) wymazów powierzchniowych pobranych w innym czasie niż klucie: | ||
| 0-5 | 0 | bardzo dobra |
| 6-10 | 0-1 | dobra |
| 11-20 | 2-4 | dostateczna |
| ponad 20 | ponad 4 | niedostateczna |
| c) pobranego puchu z komory klujnikowej | ||
| Średnia liczba bakterii w 1 g puchu | Średnia liczba komórek grzybiczych w 1 g puchu | Czystość wylęgarni |
| 0-75 000 | 0 | bardzo dobra |
| 75 000-150 000 | 1-800 | dobra |
| 150 000-300 000 | 800-1 600 | dostateczna |
| ponad 300 000 | ponad 1 600 | niedostateczna |