Bilans mięsa drobiu w 2014 r. w porównaniu z 2013 r.
Bilans mięsa drobiu:
- Produkcja – 2210 tys. ton (w wbc) wzrost o 220 tys. ton (+ 12-13%)
- Import – 37,4 tys. ton, spadek o 2,6 tys. ton ( - 6,5%)
- Udział importu w krajowej konsumpcji – 2,4%
- Podaż – 2247 tys. ton
- Eksport – 709 tys. ton, wzrost o 21%
- Udział eksportu w produkcji mięsa drobiu – 32%
- Zużycie w kraju – 1538 tys. ton
- Spożycie na 1 mieszkańca – 27,5 kg
- Udział mięsa drobiu w spożyciu mięsa surowego ogółem – 51%
Struktura produkcji żywca drobiu:
- Kurczęta brojlery – 2100 tys. ton, udział w produkcji ogółem - 79%
- Indyki – 380 tys. ton, udziały w produkcji ogółem - 14,3%
- Pozostały drób (w tym gęsi i kaczki ) – 182 tys. ton
Opłacalność produkcji żywca- relacje cen skupu żywca do cen pasz :
- kurczęta brojlery – 2,75 (w 2013 r. - 2,62)
-indyki – 4,2 (w 2013 r. - 3,80)
Krajowy rynek mięsa drobiu – prognoza na 2015 r.
Prognozowany bilans
- Produkcja – 2430 tys. ton ( wzrost o 10% )
- Import – 35 tys.ton, spadek ok. 5%
- Podaż – 2465 tys. ton
- Eksport – 815 tys. ton ( wzrost o 15% )
- Udział eksportu w produkcji mięsa drobiu – 33,5 %
- Zużycie w kraju – 1650 tys. ton
- Spożycie na 1 mieszkańca – 28 kg (wzrost o 1,8%)
Struktura produkcji żywca drobiu:
Produkcja ogółem 2928 tys. ton, w tym :
- kurczęta brojlery – 2330 tys. ton, udział w produkcji ogółem ok.80%
- indyki – 390 tys. ton, udział w produkcji ogółem 13 %
7272622
1