Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

18 maja 2009
Czym cieplej, tym handel drobiem słabnie – mówią przetwórcy.
Dlatego mniejsze zainteresowanie towarem już od maja do października nikogo nie dziwi. Wyjątkiem są elementy typowo grillowe takiej jak skrzydełka i pałki.

Na rynku brojlerów zmiany są już widoczne. Ceny skupu spadły o kilka groszy. Teraz za kilogram żywca hodowcy dostają najczęściej 3 złote 30 groszy. A stawki na wolnym rynku i w dużych zakładach praktycznie się zrównały. A to oznacza, że surowca jest pod dostatkiem.

Za to skutecznie przed spadkami bronią się hodowcy indyków. Stawki wciąż są bardzo wysokie.

indyki            zł/kg
średnie ceny skupu
indory   5,20 – 5,80
indyczki 4,90 – 5,60

Zdaniem przetwórców to dobry czas dla drobiarzy. Zdecydowanie gorszy dla zakładów, które drogo płacą za surowiec, a towar sprzedają wciąż w tej samej cenie. W kontraktach eksportowych filety wyceniane są maksymalnie na 3 euro 40 eurocentów. Udźce na około 2 euro 70 eurocentów.

Gdy euro było rekordowo mocne cały interes był bardzo opłacalny, teraz – już mniej. Średnia ceny skupu indorów to 5 i pół złotego. Indyczek 5 złotych 20 groszy. To o kilkanaście % więcej niż dwa miesiące temu. Na zmianę sytuacji na tym rynku trzeba poczekać jeszcze kilka miesięcy, kiedy do uboju zaczną trafiać ptaki z większych marcowych wstawień.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę