1) Produkcja (UE): pomimo prognoz zakładających utrzymanie się produkcji na stałym poziomie, przyjmuje się, że dzięki spodziewanemu wzrostowi w Niemczech (+ 2% w IV kwartale), rok 2005 w ogólnym rozliczeniu powinien zakończyć się - dla krajów UE 25 - wzrostem na poziomie 1%. Przewidywanemu trendowi nie powinien przeszkodzić pogłębiający się spadek produkcji w niektórych państwach europejskich (np.: w Wielkiej Brytanii - 7%),
2) Ceny: podczas gdy w większości krajów cena wieprzowiny utrzymuje się na poziomie nieco większym niż w roku ubiegłym, od początku września obserwuje się jej systematyczny spadek, który powinien utrzymać się do końca bieżącego roku,
3) Popyt: Zapotrzebowanie wewnętrzne spada, konsumpcja w poszczególnych krajach słabnie. Popyt na głównych rynkach eksportowych UE obniża się. Istnieje szansa na wzrost popytu na wieprzowinę, przede wszystkim za sprawą
Ptasiej Grypy oraz zniszczeń dokonanych przez huragan Katrina w Stanach Zjednoczonych. Należy pamiętać jednakże, iż wzrost kosztów energii spowoduje podwyższenie kosztów produkcji,
4) Tucz: Tegoroczne, udane żniwa w krajach UE, a także zwiększone dostawy z krajów trzecich (między innymi soi) wpłyną na obniżenie kosztów produkcji.
5) Handel: Przewidywany na początku roku trend został potwierdzony przez dane z pierwszego półrocza 2005 oraz końca 2004 roku. Stany Zjednoczone pozostają największym światowym eksporterem na rynek Japoński (182,000 t. mięsa bez kości). Kanada zajmuje miejsce 3-cie (do Japonii wyeksportowała blisko 126,000 t.). Jej udział w światowym eksporcie to ponad 1 milion ton.
Warto jednocześnie podkreślić, iż żaden z kanadyjskich zakładów nie zdobył uprawnień do handlu w UE. Głównymi odbiorcami kanadyjskiej wieprzowiny pozostają Stany Zjednoczone oraz Japonia. Z pośród krajów UE największym eksporterem pozostaje Dania.