Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Okresy przejściowe

17 czerwca 2009
Około 1200 małych zakładów mięsnych ma czas do końca grudnia na dostosowanie się do unijnych wymogów sanitarno-weterynaryjnych. Jeżeli tego nie zrobi grozi im zamknięcie.

Kłopoty dotyczą małych firm, które działały jeszcze przed przystąpieniem do Unii Europejskiej, a po akcesji miały prawo sprzedaży tylko na rynek krajowy.

Okres przejściowy kończy się dla nich 31 grudnia. Służby weterynaryjne już zapowiadają, że ci, którzy do tego dnia nie zdążą się dostosować do unijnych standardów muszą liczyć się z konsekwencjami.

Krzysztof Jażdżewski – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii: w tej chwili jest podjęta decyzja, że działalność tych przedsiębiorstw albo musi w 100% spełniać wymagania unijne, albo trzeba znaleźć dla nich jakąś nową formę aktywności.

Jaką inną formę działalności? Weterynarze radzą, że wyjściem z sytuacji może być ograniczenie działalności. W ten sposób można uniknąć kosztownej modernizacji.

Krzysztof Jażdżewski – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii: i wtedy będzie im się łatwiej dostosować do wymagań unijnych, zostaną zatwierdzone do handlu wewnątrzwspólnotowego, będą mogli wysyłać swoje produkty również do innych krajów członkowskich.

A to szansa na większy zarobek, możliwość dokończenia modernizacji, a co za tym idzie powrotu do poprzedniej formy produkcji.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę