Od 1 lipca 2010 wchodzą w życie nowe unijne przepisy dotyczące oznakowania żywności ekologicznej. Od tej pory umieszczenie tzw. „Euro-liścia” będzie obowiązywało na wszystkich paczkowanych produktach żywności ekologicznej, które zostały wyprodukowane w jednym z państw członkowskich Unii Europejskiej i spełniają obowiązujące normy. W nowym rozporządzeniu wprowadzono także po raz pierwszy przepisy obejmujące akwakulturę.
Inne ekologiczne oznaczenia prywatne, regionalne lub krajowe mogą być umieszczane obok unijnego logo. Na opakowaniach będzie także obowiązek zamieszczenia informacji o miejscu pochodzenia surowców wykorzystanych
w produktach ekologicznych, a także numeru organu odpowiedzialnego za kontrolę. Przewidziano dwuletni okres przejściowy na dostosowanie się przedsiębiorców do nowych zasad oznakowania. Logo nadal nie będzie obowiązkowe w przypadku ekologicznych produktów niepakownych
i importowanych.
Nowe logo przedstawia 12 ułożonych w kształcie liścia gwiazdek, na tle zielonej flagi. „Euro-liść" został zaprojektowany przez Niemca, Dušana Milenkovića, który zwyciężył w konkursie na logo dla produktów ekologicznych UE. Komisja zarejestrowała ten znak jako wspólny znak towarowy. 19 lipca w Brukseli odbędzie się uroczysta ceremonia wręczenia nagród dla zwycięzcy i pozostałych finalistów konkursu. Zbiegnie się ona zaplanowaną na 19-20 lipca konferencją na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej.
„Mamy nadzieję, że nowe logo zostanie powszechnie znanym symbolem żywności ekologicznej w całej UE. Chcemy, aby konsumenci wiedzieli, że produkty z tym logo wytwarza się zgodnie z rygorystycznymi unijnymi przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej” – powiedział Dacian Cioloş, komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. - „Wierzę też, że nowe przepisy pobudzą rozwój rolnictwa ekologicznego, a także zwiększą ochronę konsumentów”.
Nowe przepisy dotyczące akwakultury ekologicznej
W ramach nowego rozporządzenia, wprowadzono także przepisy dotyczące produkcji ryb, skorupiaków i wodorostów. Ustanowiono w nich ogólnounijne warunki akwakultury ekologicznej, określając między innymi warunki dobrostanu zwierząt. Przepisy mają za zadanie chronić różnorodność biologiczną, nie zezwalają też między innymi na hormonalną stymulację rozrodu. Hodowcy powinni stosować pasze ekologiczne i uzupełniać je paszami rybnymi, uzyskanymi z połowów, które są prowadzone w sposób przyjazny dla środowiska. Wprowadzono również szczególne przepisy dotyczące wodorostów i produkcji małży.
Komentując nowe przepisy, Maria Damanaki – komisarz ds. rybołówstwa
i gospodarki morskiej – powiedziała: „Wprowadzone przepisy zapewnią konsumentom szerszy wybór i wzmocnią przyjazną dla środowiska produkcję ekologiczną. Unia jest największym na świecie rynkiem zbytu żywności pochodzenia morskiego. Z tego względu Europa powinna odgrywać wiodącą rolę we wprowadzaniu szczegółowych przepisów w tej dziedzinie. W 2008 r. w Europie działało ok. 125 certyfikowanych ekologicznych hodowli akwakulturowych, z ogólnej liczby 225 takich hodowli na świecie. Wytworzyły one 50 000 ton żywności ekologicznej, co odpowiada prawie połowie światowej produkcji w 2008 r. Pięć państw członkowskich, w których produkcja była najwyższa, to Wielka Brytania, Irlandia, Węgry, Grecja i Francja.”
Szczegółowe informacje o nowych przepisach znajdują się na stronie internetowej dotyczącej rolnictwa ekologicznego w UE, z której można również pobrać unijne logo ekologiczne: www.organic-farming.europa.eu
Informacje o konferencji na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/conference/index_en.htm
8150746
1