Zwalczanie miotły zbożowej w ostatnim czasie staje się coraz trudniejsze ze względu na nietypowe warunki pogodowe, jakie coraz częściej występują jesienią i wiosną. Drugim istotnym powodem jest nasilający się problem odporności, na który sprzyjający ...
Od kilku lat zdecydowanie wzrasta zainteresowanie jesiennym zwalczaniem chwastów w zbożach ozimych. W nowoczesnych technologiach produkcji zwraca się uwagę na coraz więcej szczegółów. Producent dąży do optymalnych rozwiązań, które pozwolą maksymalnie ...
Najważniejszą grupą roślin uprawnych w Polsce są zboża, które w 2012 roku zajmowały powierzchnię 7699,8 tys. ha z czego 27% zajmowała uprawa pszenicy. Aby sprostać wymaganiom rynku rolnicy muszą osiągać jak najlepszą jakość generując przy tym jak ...
Celem stosowania nawozów donasiennych jest zapewnienie lepszego startu rozwijającej się roślinie na etapie, kiedy zapasy substancji odżywczych zgromadzonych w nasionach zostały wyczerpane. Wprowadzenie na powierzchnię nasion składników pokarmowych w ...
W Polsce powierzchnia uprawy zbóż wynosi obecnie prawie 8 mln ha, czyli ponad 70% ogólnej struktury zasiewów. Najwięcej, bo ponad 2mln ha zajmuje pszenica. Jej forma ozima jest w Polsce i Europie podstawowym surowcem w przemyśle ...
Utrzymanie upraw wolnych od chorób to priorytet każdego producenta zbóż. Stanowi ono gwarancję uzyskania wysokich plonów o dobrych parametrach jakościowych. Jeśli na plantacjach pojawią się patogeny, należy bezzwłocznie interweniować. Aby skutecznie ...
Zaprawianie wraz z nawożeniem dosiewnym jest pierwszym zabiegiem chemicznym w agrotechnice zbóż. Od początku wegetacji zboża narażone są na porażenie chorobami grzybowymi, co może być przyczyną drastycznego spadku plonu i obniżenia jego jakości.
W ciągu całego okresu wegetacji uprawom zagrażają choroby grzybowe, które są potencjalnie główną przyczyną strat w plonie oraz obniżenia jego jakości. Zagrożenie plantacji przez choroby jest zmienne w latach w zależności od przebiegu pogody, ale ...
Gryzonie żyją w pobliżu obiektów mieszkalnych, zakładów przemysłu spożywczego, magazynów żywnościowych, silosów, w których przechowywane jest zboże. Szczególnie liczne są wtedy, gdy obiekty te znajdują się niedaleko pól, zalesionych terenów, torów ...