Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nowy zakład POLMLEK w Lidzbarku Warmińskim

25 maja 2017
Nowy zakład POLMLEK w Lidzbarku Warmińskim

3 miliony litrów serwatki na dobę, innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W Polsce, a dokładnie w Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Inwestorem jest Grupa Polmlek, która stała się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.

Nowa inwestycja Grupy Polmlek to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie. Czołowi światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają WPC z Lidzbarka.

Po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy. Na każdym etapie projektowania uczestniczyli pracownicy Grupy Polmlek, dzięki czemu wszystkie rozwiązania zostały dostosowane do potrzeb i specyfiki firmy. Nowoczesny zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Wszystkie instalacje budynku są sterowane przez kilka komputerów i czterech operatorów ulokowanych w jednym miejscu. Pozwala to na zoptymalizowane zarządzanie produkcją oraz energią, klimatyzacją czy wentylacją. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty wytwarzane spełniają najwyższe normy sanitarne – standardy farmaceutyczne. Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe, które wyposażone są w najbardziej zaawansowaną technologię zabezpieczania, mycia, płukania, a także dezynfekcji samego zaworu. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Firma Schwarte-Milfor Sp. z o.o. na potrzeby nowej inwestycji Polmleku dostarczyła największe w Europie silosy o pojemności 500 tysięcy litrów każdy. Zostały one wyprodukowane w Olsztynie. Co istotne, zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.



Budżet inwestycji to 250 mln z i znajduje się na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jako jeden z największych tego typu obiektów w Europie, otwiera zupełnie nowe perspektywy na zagospodarowanie składników mleka. Nowoczesna instalacja technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne. Stworzenie nowego projektu ma ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki w całej Polsce. Dzięki tej inwestycji Grupa Polmlek wytycza nowe trendy gospodarcze, za którymi podążają inne firmy w kraju i Europie.

Zakład w dużej mierze zbudowano przy udziale polskich inżynierów oraz rodzimych technologii. Poprzez zastosowanie wylewania betonu w technologii ślizgowej ściany budynku nie posiadają żadnych łączeń, co zapewnia szczelność i sterylność pozwalającą osiągnąć standardy farmaceutyczne. W najbardziej szczytowym momencie na budowie pracowało łącznie do 700 osób dziennie, a w ciągu doby zużywano około 400 metrów sześciennych betonu. Budowa jednego z największych zakładów w Europie trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie go do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło jedynie 6 miesięcy. Uruchomienie produkcji nastąpiło 30.03.2016 r. – dokładnie rok po rozpoczęciu budowy i zaledwie 17 miesięcy od momentu rozpoczęcia projektu. Przy realizacji inwestycji oraz jej uruchomieniu czynnie brali udział pracownicy Polmleku, którzy obecnie pracują w proszkowni. Dzięki inwestycji powstało 70 nowych miejsc pracy.

Od 3 miesięcy przerabia się tu od 2,5 do 3 milionów litrów serwatki dziennie, zaś docelowa zdolność produkcyjna ma wynosić 6 milionów.

Biuro prasowe Grupy Polmlek


POWIĄZANE

Już prawie 10 lat mija od czasu, kiedy UE nałożyła sankcje w postaci embarga na ...

Czy uprawa kukurydzy jest opłacalna? Co roku, po zakończonych żniwach producenci...

Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego muszą być traktowane przez polityków tak po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę