W listopadzie br. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl warsztatów kulinarnych w szkołach rolniczych o profilu gastronomicznym. Zajęcia odbywały się w powiatach: tucholskim, rypińskim, bydgoskim, sępoleńskim, świeckim, mogileńskim, radziłowskim, włocławskim, inowrocławskim, lipnowskim i wzięło w nim udział 370 uczniów.
Warsztaty składały się z dwóch etapów. Pierwsza część wykładowa na temat żywności ekologicznej oraz druga część warsztatowa. Pokaz przygotowuje Pan Grzegorz Parczewski – Mistrz Świata BBQ, zdobywca Oskara Kulinarnego oraz Brązowego medalu na Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Częścią wykładową zajmowała się Pani Elżbieta Markuszewska – właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy. Młodzież uczyła się od najlepszych jak przyrządzić: żur kujawski, parzybrodę i frendzle grudziądzkie lub kluski ziemniaczane. Czy kluski ziemniaczane lub frendzle grudziądzkie mogą być przyrządzane na 101 sposobów?
Sprawdzaliśmy to podczas pokazów, gdyż w każdej szkole serwowane były potrawy w inny sposób. Młodzież gotująca razem z Mistrzem poznała tradycyjne kujawskie potrawy oraz uczyła się „fantazyjnych” aranżacji na talerzu. Dzięki tym działaniom prowadzonym przez OT – sięgaliśmy do tradycji ziemi kujawsko – pomorskiej i propagowaliśmy powrót tradycyjnych, lokalnych produktów na polskie stoły.