Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warsztaty kulinarne w szkołach rolniczych

13 listopada 2015
W listopadzie br. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl warsztatów kulinarnych w szkołach rolniczych o profilu gastronomicznym. Zajęcia odbywały się w powiatach: tucholskim, rypińskim, bydgoskim, sępoleńskim, świeckim, mogileńskim, radziłowskim, włocławskim, inowrocławskim, lipnowskim i wzięło w nim udział 370 uczniów.

Warsztaty składały się z dwóch etapów. Pierwsza część wykładowa na temat żywności ekologicznej oraz druga część warsztatowa. Pokaz przygotowuje Pan Grzegorz Parczewski – Mistrz Świata BBQ, zdobywca Oskara Kulinarnego oraz Brązowego medalu na Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Częścią wykładową zajmowała się Pani Elżbieta Markuszewska – właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy. Młodzież uczyła się od najlepszych jak przyrządzić: żur kujawski, parzybrodę i frendzle grudziądzkie lub kluski ziemniaczane. Czy kluski ziemniaczane lub frendzle grudziądzkie mogą być przyrządzane na 101 sposobów?

Sprawdzaliśmy to podczas pokazów, gdyż w każdej szkole serwowane były potrawy w inny sposób. Młodzież gotująca razem z Mistrzem poznała tradycyjne kujawskie potrawy oraz uczyła się „fantazyjnych” aranżacji na talerzu. Dzięki tym działaniom prowadzonym przez OT – sięgaliśmy do tradycji ziemi kujawsko – pomorskiej i propagowaliśmy powrót tradycyjnych, lokalnych produktów na polskie stoły.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę