Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

„Warsztaty kulinarne w szkołach rolniczych”

23 października 2015
W październiku br. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy rozpoczął cykl warsztatów kulinarnych w szkołach rolniczych o profilu gastronomicznym. Warsztaty składają się z dwóch etapów. Pierwsza część wykładowa na temat żywności ekologicznej oraz druga część warsztatowa.

Pokaz przygotowuje Pan Grzegorz Parczewski – Mistrz Świata BBQ, zdobywca Oskara Kulinarnego oraz Brązowego medalu na Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Częścią wykładową zajmuje się Pani Elżbieta Markuszewska – właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy.

Młodzież uczy się od najlepszych jak przyrządzić: żur kujawski, parzybrodę i frendzle grudziądzkie lub kluski ziemniaczane. Czy kluski ziemniaczane lub frendzle grudziądzkie mogą być przyrządzane na 101 sposobów? Sprawdzamy to podczas pokazów, gdyż w każdej szkole serwowane są potrawy w inny sposób.

Młodzież gotująca razem z Mistrzem poznaje tradycyjne kujawskie potrawy oraz uczy się „fantazyjnych” aranżacji na talerzu. Dzięki tym działaniom prowadzonym przez OT – sięgamy do tradycji ziemi kujawsko – pomorskiej i propagujemy powrót tradycyjnych, lokalnych produktów na polskie stoły.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę