W październiku br. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy rozpoczął cykl warsztatów kulinarnych w szkołach rolniczych o profilu gastronomicznym. Warsztaty składają się z dwóch etapów. Pierwsza część wykładowa na temat żywności ekologicznej oraz druga część warsztatowa.
Pokaz przygotowuje Pan Grzegorz Parczewski – Mistrz Świata BBQ, zdobywca Oskara Kulinarnego oraz Brązowego medalu na Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Częścią wykładową zajmuje się Pani Elżbieta Markuszewska – właściciel restauracji „Villa Calvados” w Bydgoszczy.
Młodzież uczy się od najlepszych jak przyrządzić: żur kujawski, parzybrodę i frendzle grudziądzkie lub kluski ziemniaczane. Czy kluski ziemniaczane lub frendzle grudziądzkie mogą być przyrządzane na 101 sposobów? Sprawdzamy to podczas pokazów, gdyż w każdej szkole serwowane są potrawy w inny sposób.
Młodzież gotująca razem z Mistrzem poznaje tradycyjne kujawskie potrawy oraz uczy się „fantazyjnych” aranżacji na talerzu. Dzięki tym działaniom prowadzonym przez OT – sięgamy do tradycji ziemi kujawsko – pomorskiej i propagujemy powrót tradycyjnych, lokalnych produktów na polskie stoły.