Eksport prosiąt z Holandii wzrósł w ostatnim roku o 18,5%. Zwiększył się on z 5,15 mln sztuk w 2008 r. do 6,1 mln sztuk w 2009 r. Blisko połowę z nich eksportowano do Niemiec, 14% – do Polski, a 12% – do Belgii. Udział prosiąt holenderskich na rynku niemieckim wzrósł o 1%, a na rynku polskim – o 4%. Zwiększył się też eksport prosiąt do Rumunii, na Słowację i do Czech.
Eksport tuczników wzrósł w tym czasie o 8,7%. Zwiększył się on z 4,3 mln sztuk w 2008 r. do 4,7 mln sztuk w 2009 r. 76,5% tuczników trafiło na rynek niemiecki, 10% – na Węgry, a 6,8% – do Polski. Ogółem 45% holenderskiej trzody chlewnej jest eksportowane. W ostatnim roku produkcja tuczników w Holandii wzrosła o 4,4%, a krajowy ubój świń zmniejszył się o 1,7%. Średnia masa ubojowa wzrosła do 92,3 kg. Ocenia się, że samowystarczalność Holandii pod względem produkcji wieprzowiny osiągnęła 263%, czyli w ciągu roku wzrosła o 1%.