W pierwszych dziewięciu miesiącach 2009 roku łączny wolumen eksportu owoców, warzyw oraz ziemniaków świeżych z Hiszpanii zamknął się wielkością prawie 6,8 mln ton, czyli o 2% więcej wobec analogicznego okresu styczeń-wrzesień 2008 roku. Więcej wobec poprzedniego okresu wyeksportowano owoców, mniej zaś o 6% ziemniaków i o 7% mniej warzyw świeżych. W sumie wysyłka ziemniaków wyniosła 217,6 tys. ton, a warzyw świeżych 2,52 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.
Sporo mniej wyeksportowano pomidorów - o 18% oraz ogórków o 13%. Eksport owoców było o 9% wyższy wobec pierwszych dziewięciu miesięcy 2008 roku i wyniósł w sumie 4,01 mln ton, a do wzrostu eksportu przyczyniła się przede wszystkim większa sprzedaż owoców cytrusowych. O ponad 9% więcej wyeksportowano ponadto owoców pestkowych, w tym szczególny wzrost odnotowały wiśnie, czereśnie oraz nektarynki. Największy spadek eksportu dotyczył gruszek - o 22% oraz jabłek - odpowiednio o 20% mniej.
W omawianym czasie pierwszych trzech kwartałów Hiszpanie zaimportowali natomiast 822,2 tys. ton świeżych owoców, o 18% mniej niż rok wcześniej. Największy spadek dostaw odnotowały jabłka oraz pomarańcze. Zakupy świeżych warzyw były podobnie mniejsze - spadek o 3% do
wielkości 400,5 tys. ton. Zwiększone wobec poprzedniego roku były dostawy z Maroka - w tym szczególnie cebuli oraz fasoli, mniej sprowadzono natomiast pomidorów. Łączny wolumen sprowadzonych do Hiszpanii ziemniaków wyniósł 544,5 tys. ton i był o 4% wyższy.