Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii

11 grudnia 2008
W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 4 z dnia 9 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje.
W wyniku informacji uzyskanych do godziny 12.30. dotyczących przeprowadzonych kontroli dodatkowo ustalono:
1. Do jednego z zakładów w województwie śląskim w dniu 8 12 2008r. zostało przywiezione z Irlandii 20 605 kg. mięsa wieprzowego, pochodzącego z jednej ze wskazanych przez władze irlandzkie rzeźni. Pośrednikiem transakcji była firma duńska. Mięso pozyskano na początku grudnia br. Całość towaru została zatrzymana i zabezpieczona przez Inspekcję Weterynaryjną oraz zostały pobrane próbki do badań.
2. W zakładzie w województwie wielkopolskim zatrzymano i zabezpieczono 207 kg boczku wędzonego, wyprodukowanego z podejrzanego mięsa.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę