Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

USA otworzą swój rynek na mięso z Litwy

3 września 2015
USA otworzą swój rynek na wołowinę, wieprzowinę, mięso baranie i kozie, a także produkty pochodne z Litwy - podała w środę KE. Nasz sąsiad będzie kolejnym po Irlandii państwem unijnym, który będzie się cieszył z łagodniejszego podejścia USA do eksportu mięsa.

Z zapowiedzi amerykańskiego departamentu rolnictwa zadowolona jest Komisja Europejska. "(Ta decyzja) przychodzi w czasie, gdy rolnicy w całej UE przeżywają szczególne trudności" - zwrócił uwagę na konferencji prasowej w Brukseli rzecznik KE Margaritis Schinas.

 
Litwa jako państwo graniczące z Rosją została szczególnie dotknięta wprowadzonym przez ten kraj embargiem na unijne produkty żywnościowe. Otwarcie amerykańskiego rynku może pomóc tamtejszym producentom. Z analiz KE wynika, że Litwa wysyłała do Rosji ponad 37 proc. swojej wołowiny i blisko 20 proc. swojej wieprzowiny.

 
Stany Zjednoczone już na początku roku zapowiedziały, że będą stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej. Jako pierwsza zielone światło dostała Irlandia.

 
"Komisja pracuje bez ustanku, by otworzyć nowe rynki i złagodzić problemy (dotykające unijnych rolników - PAP) poprzez usuwanie barier i zwiększanie możliwości eksportowych dla producentów europejskich" - podkreślili we wspólnym oświadczeniu unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oraz komisarz ds. handlu Cecilia Malmstroem.

 
KE zwróciła uwagę, że zapowiedź otwarcia amerykańskiego rynku na litewskie mięso to efekt prac służb weterynaryjnych z UE, USA oraz samej Litwy.

 
"Decyzja USA jest uznaniem wprowadzenia przez UE solidnych, kompleksowych i skutecznych środków ws. zwalczania chorób zwierząt oraz zapewnienia bezpiecznego przetwarzania żywności w całym łańcuchu produkcji" - wskazali komisarze.

 
Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory. W przypadku Litwy ograniczenia dotyczyły też innych rodzajów mięs, w tym wieprzowiny.

 
Litwa złożyła wniosek o zatwierdzenie możliwości eksportu do USA mięsa drobiu i jaj już w 2004 r. W 2012 r. władze w Wilnie zmieniły wniosek, by obejmował on tylko mięso i produkty mięsne. Amerykańskie służby kontrolujące bezpieczeństwo żywności (Food Safety and Inspection Service) uznały, że litewskie przepisy i procedury są zgodne z prawem unijnym i wystarczające do ochrony zdrowia.

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę