Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tylko 5 proc. firm spełnia normy sanitarne UE

12 stycznia 2004

Nadchodzi godzina prawdy dla zakładów mięsnych i mleczarń.

Od poniedziałku prawie przez dwa miesiące inspektorzy Komisji Europejskiej będą objeżdżać Polskę, aby sprawdzić, jak są przestrzegane wspólnotowe normy sanitarne. Narazie spełnia je 5 proc. przedsiębiorstw - pisze "Rzeczpospolita".

Pozostałym grozi wstrzymanie produkcji od 1 maja. Według wiceministra rolnictwa, Jerzego Pilarczyka, taki los czeka około tysiąca zakładów mięsnych i co najmniej 40 mleczarń zatrudniających łącznie kilkanaście tysięcy osób - podaje gazeta.

Dotyczy to tych przedsiębiorstw, które do tej pory nie podjęły żadnych przygotowań. Pozostałym Bruksela da kilka do kilkunastu miesięcy na dokończenie inwestycji. Do tego czasu ich produkty będą jednak sprzedawane wyłącznie w kraju i zostaną oznaczone specjalną, kwadratową pieczątką - informuje "Rzeczpospolita".

Dziennik dodaje, że według wysokich rangą urzędników KE, Bruksela nie użyje jednak tzw. klauzuli ochronnej i nie wstrzyma importu do UE całej żywności z Polski.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę