Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Trzy słowackie sery w rejestrze ChOG

3 grudnia 2015

W dn. 14 marca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia Komisji (UE) nr 238/2011, 239/2011, 243/2011 z dn. 11. marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) nazwy "Zázrivský korbáčik", "Tekovský salámový syr" oraz "Oravský korbáčik" - podaje FAMMU/FAPA.
Specyficzny charakter produktów wynika ze specjalnego kształtu, renomy i tradycji. Wytwarzany w okolicach wsi Zázrivá w górskiej, północno-zachodniej części Słowacji korbaczyk jest tradycyjnie wytwarzanym z mleka owczego parzonym serem o kształcie małego biczyka, to samo dotyczy korbaczyka wytwarzanego w Orawie.
Orawski korbaczyk to tradycyjny specjał znany nie tylko wśród Słowaków, ale także wśród odwiedzających ten kraj gości zza granicy. Wytwarzany z mleka krowiego w regionie Tekov na nizinnym obszarze południowo-zachodniej Słowacji półtwardy "salámový syr" swoją nazwę zawdzięcza kształtowi podobnemu do salami. Produkt ten wytwarzany był przez trzy mleczarnie: Tekovské Lužany, Šahy i Levické mliekarne, wszystkie zlokalizowane w regionie Tekov. Obecnie produkcję sera ograniczono do zakładu mleczarskiego Levické mliekarne w miejscowości Levice.

 


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę