W dn. 14 marca 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia Komisji (UE) nr 238/2011, 239/2011, 243/2011 z dn. 11. marca br. wpisujące do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) nazwy "Zázrivský korbáčik", "Tekovský salámový syr" oraz "Oravský korbáčik" - podaje FAMMU/FAPA.
Specyficzny charakter produktów wynika ze specjalnego kształtu, renomy i tradycji. Wytwarzany w okolicach wsi Zázrivá w górskiej, północno-zachodniej części Słowacji korbaczyk jest tradycyjnie wytwarzanym z mleka owczego parzonym serem o kształcie małego biczyka, to samo dotyczy korbaczyka wytwarzanego w Orawie.
Orawski korbaczyk to tradycyjny specjał znany nie tylko wśród Słowaków, ale także wśród odwiedzających ten kraj gości zza granicy. Wytwarzany z mleka krowiego w regionie Tekov na nizinnym obszarze południowo-zachodniej Słowacji półtwardy "salámový syr" swoją nazwę zawdzięcza kształtowi podobnemu do salami. Produkt ten wytwarzany był przez trzy mleczarnie: Tekovské Lužany, Šahy i Levické mliekarne, wszystkie zlokalizowane w regionie Tekov. Obecnie produkcję sera ograniczono do zakładu mleczarskiego Levické mliekarne w miejscowości Levice.