Przepisy dotyczące rozmiaru i kształtu owoców i warzyw przejdą do historii w wyniku dzisiejszego głosowania państw członkowskich Unii Europejskiej nad wnioskami Komisji dotyczącymi odrzucenia specjalnych norm handlowych dla 26 rodzajów owoców i warzyw. Inicjatywa Komisji, mająca na celu odrzucenie tych norm, jest głównym elementem obecnych starań ukierunkowanych na usprawnienie i uproszczenie unijnych przepisów oraz ograniczenie biurokracji. Dla 10 rodzajów owoców i warzyw, w tym jabłek, truskawek i pomidorów, dotychczasowe normy handlowe będą utrzymane. Jednak nawet w przypadku niezgodnych z normami produktów należących do tej 10-tki, państwa członkowskie po raz pierwszy będą mogły pozwolić na ich sprzedaż w sklepach. Warunkiem będzie oznaczenie takich produktów etykietą pozwalającą na odróżnienie ich od produktów klasy „ekstra”, klasy I i klasy II. Inaczej mówiąc, nowe przepisy pozwolą władzom krajowym na dopuszczenie do sprzedaży wszystkich owoców i warzyw, niezależnie od ich wielkości i kształtu.
„Dla krzywego ogórka i bulwiastej marchewki to początek nowej epoki”, powiedziała Mariann Fischer Boel, Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. „To konkretny przykład działań na rzecz ukrócenia zbędnej biurokracji. Po prostu nie ma takiej potrzeby, aby tego typu sprawy były regulowane na poziomie UE. O wiele lepiej będzie, jeśli pozostawimy to podmiotom działającym na rynku. Przy obecnych wysokich cenach żywności i ogólnych trudnościach ekonomicznych, konsumenci powinni mieć możliwość wyboru spośród jak najszerszej gamy produktów. Wyrzucanie zupełnie dobrych produktów tylko dlatego, że mają „niewłaściwy” kształt jest bez sensu.”
W trakcie zeszłorocznych negocjacji nad reformą wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw, Komisja zobowiązała się do ograniczenia zbędnej biurokracji poprzez zniesienie norm handlowych dla tego sektora. 26 produktów, dla których, dzisiejsze głosowanie oznacza zniesienie norm, to: morele, karczochy, szparagi, bakłażany, awokado, fasola, brukselka, marchew, kalafior, czereśnie, cukinia, ogórki, grzyby uprawne, czosnek, orzechy laskowe w łupinie, kapusta, por, melony, cebula, groszek, śliwki, seler naciowy, szpinak, orzechy włoskie w łupinie, arbuzy oraz cykoria liściowa.
Wnioski Komisji przewidują utrzymanie norm handlowych dla następujących 10 produktów, które stanowią 75% handlu UE: jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, sałata, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, słodka papryka, winogrona stołowe i pomidory. Jednak również i te produkty mogą zostać zwolnione przez państwa członkowskie z obowiązku przestrzegania norm pod warunkiem, że będą opatrzone odpowiednią etykietą. Praktycznie oznacza to, że np. jabłka, nawet jeśli nie spełniają norm, mogą być sprzedawane w sklepie, jeżeli byłyby opatrzone etykietą, na której widnieje „produkt przeznaczony do przetworzenia” lub inne równoznaczne sformułowanie.
Komisję czeka teraz oficjalne zatwierdzenie zmian, które ze względów praktycznych wejdą w życie z dniem 1 lipca 2009 r.