POPRAWA EFEKTYWNOŚCI SEKTORA ROLNO-SPOŻYWCZEGO
DZIAŁANIE 1: POPRAWA PRZETWÓRSTWA I MARKETINGU ARTYKUŁÓW ROLNYCH I RYBNYCH
CELE OGÓLNE DZIAŁANIA 1:
- poprawa bezpieczeństwa produkcji i jakości żywności;
- zwiększenie liczby zakładów spełniających wymagania sanitarne i
weterynaryjne UE w zakresie przetwórstwa żywności;
- wspieranie racjonalizacji, restrukturyzacji i postępu w sektorze dla
zwiększenia jego konkurencyjności i ułatwienia dostosowania do funkcjonowania
na Jednolitym Rynku;
- wzmocnienie grup producentów rolnych i ich związków;
- ograniczenie niekorzystnego oddziaływania zakładów przetwórczych na
środowisko naturalne.
SCHEMATY POMOCY W RAMACH DZIAŁANIA 1
SCHEMAT 1.1.: WSPARCIE RESTRUKTURYZACJI PRZETWÓRSTWA I POPRAWY MARKETINGU
ARTYKUŁÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Niniejszy Schemat pomocy obejmuje następujące sektory: mleczarski, mięsny
oraz rybny.
Cele szczegółowe Schematu 1.1.:
- zwiększenie wielkości produkcji pochodzącej z zakładów posiadających
system zapewnienia bezpieczeństwa produkcji żywności (HACCP) oraz system
klasyfikacji tusz wg standardów EUROP;
- poprawa systemu odbioru mleka surowego;
- poprawa jakości surowca rybnego dostarczanego do zakładów przetwórczych
lub do sprzedaży bezpośredniej;
- zwiększenie liczby zakładów przetwórczych posiadających zaplecze
do oczyszczania ścieków oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów;
- wprowadzanie nowych rozwiązań i technologii umożliwiających lepsze
dostosowanie produkcji do wymogów rynku;
- zwiększenie procentowego udziału surowca zakupywanego na podstawie długoterminowych
umów pomiędzy zakładami przetwórczymi a producentami rolnymi, w szczególności
grupami producentów rolnych.
Zakres dotacji w ramach Schematu 1.1.
Inwestycje wspierane we wszystkich sektorach przetwórstwa artykułów
pochodzenia zwierzęcego objętych schematem to:
- modernizacja budynków zakładów przetwórczych i ich wyposażenia,
zgodnie ze standardami weterynaryjnymi, sanitarnymi i dobrostanu zwierząt UE;
- modernizacja lub wymiana linii produkcyjnych i wprowadzanie technologii
zwiększających wartość dodaną, które będą zgodne z wymogami acquis
communautaire w zakresie higieny, jakości, pakowania i oznakowania produktów,
nie później niż przed wypłaceniem ostatniej części dotacji;
- inwestycje prowadzące do obniżenia szkodliwości emitowanych ścieków,
gazów i pyłów;
- inwestycje prowadzące do zmniejszenia zużycia energii i wody w
procesie produkcyjnym;
- inwestycje w zagospodarowanie odpadów i produktów ubocznych;
- wdrożenie systemu bezpieczeństwa produkcji żywności (HACCP);
- zakup sprzętu do przeprowadzania klasyfikacji tusz zwierzęcych wg
standardów EUROP.
Inwestycje wspierane dodatkowo w poszczególnych sektorach przetwórstwa artykułów
pochodzenia zwierzęcego objętych schematem to:
- w sektorze mleczarskim - zakup cystern i schładzalników do mleka;
- w sektorze mięsnym - budowa nowych rzeźni wyłącznie w przypadkach
braku odpowiedniej mocy produkcyjnej w stosunku do istniejącej bazy surowcowej,
z wyłączeniem budowy rzeźni o mocy produkcyjnej nie przekraczającej 1 000
jednostek rocznie lub 150 000 sztuk rocznie dla drobiu;
- w sektorze przetwórstwa rybnego - budowa lub modernizacja
przechowalni, wytwórni lodu oraz myjni skrzyń.
W tym koszty kwalifikowane:
- budowa i modernizacja budynków;
- zakup i instalacja nowych maszyn i sprzętu, włącznie z oprogramowaniem
komputerowym i specjalistycznym sprzętem do transportu;
- koszty ogólne, takie jak honoraria architektów, inżynierów oraz
konsultantów, badania wykonalności, nabycie patentów i licencji, inne koszty
poniesione w związku z kosztami wymienionymi w punktach (a) i (b). Koszty ogólne
nie mogą przekroczyć 12% kosztów wymienionych w punktach (a) i (b).
Koszty poniesione na zakup gruntów i istniejących budynków nie są kosztami
kwalifikowanymi.
Nie mogą być wspierane (wykluczenia):
- inwestycje w przetwórstwo surowców nie znajdujących się w Aneksie I
do Traktatu*;
- inwestycje w przetwórstwo produktów pochodzących spoza krajów członkowskich
i kandydujących do członkostwa w Unii Europejskiej;
- inwestycje na poziomie handlu detalicznego.
Władze polskie zapewnią aby, w odniesieniu do źródła pochodzenia surowca,
przestrzegane były zasady określone obecnie w art. 3 Rozporządzenia Rady (WE)
Nr 2759/99 z 22 grudnia 1999 roku.
Poziom pomocy w ramach Schematu 1.1.
Maksymalny poziom pomocy może sięgać do 50% kwalifikowanych kosztów. Dla zakładów
wysokość dotacji przyznanych jednemu zakładowi w okresie trwania programu nie
może przekroczyć 1 400 000 EUR. Dodatkowo może zostać przyznana dotacja w
wysokości 250 000 EUR na inwestycje dokonywane przez zakład na rzecz grup
producentów rolnych lub przez grupy producentów rolnych, rybnych i ich związki.
Podmiot może ubiegać się o przyznanie dotacji kilkakrotnie w okresie trwania
programu. Jednakże wielkość dotacji, o którą ubiega się na realizację
danego projektu, nie może być niższa niż 30 000 EUR.
Maksymalna wielkość dotacji w poszczególnych sektorach w ramach Schematu
1.1:
Rodzaj inwestycji |
Sektor |
Poziom współfinansowania ze środków publicznych |
Koszty inwestycyjne związane z dostosowaniem do wymogów
sanitarnych i weterynaryjnych UE |
Mleczarski |
50% |
Mięsny |
40% |
Rybny |
40% |
Koszty inwestycji mających na celu zwiększenie wartości
dodanej, poprawę jakości, wprowadzanie nowych technologii i innowacji,
redukcję kosztów. |
Mleczarski |
40% |
Mięsny |
30% |
Rybny |
30% |
Koszty inwestycyjne ściśle związane z ograniczaniem
negatywnego oddziaływania na środowisko |
Mleczarski, mięsny, rybny |
30% |
Beneficjenci Schematu 1.1.
Beneficjentami mogą być podmioty zajmujące się przetwórstwem mleka, ryb,
ubojem, rozbiorem i przetwórstwem mięsa oraz grupy producentów rolnych,
rybnych i ich związki.
SCHEMAT 1.2.: Wsparcie Restrukturyzacji Przetwórstwa i Poprawy Marketingu
Owoców i Warzyw
Cele szczegółowe dla Schematu 1.2.:
- zwiększenie wielkości produkcji pochodzącej z zakładów posiadających
system zapewnienia bezpieczeństwa produkcji żywności (HACCP);
- zwiększenie liczby zakładów przetwórczych posiadających zaplecze
do oczyszczania ścieków, poprawa zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów
w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego;
- wprowadzanie nowych rozwiązań i technologii umożliwiających
dostosowanie produkcji do wymogów rynku;
- rozbudowa lub poprawa zaplecza do przechowywania, sortowania,
pakowania, konfekcjonowania produktów oraz innych procesów marketingowych i
przetwórczych prowadzonych przez grupy producentów;
- zwiększenie udziału procentowego surowca zakupywanego na podstawie długoterminowych
umów pomiędzy zakładami przetwórczymi a producentami rolnymi, w szczególności
grupami producentów rolnych.
Zakres dotacji w ramach Schematu 1.2.
Inwestycje wspierane w sektorze owoców i warzyw:
- modernizacja budynków zakładów przetwórczych i ich wyposażenia,
zgodnie ze standardami sanitarnymi UE;
- wdrożenie systemu bezpieczeństwa produkcji żywności (HACCP);
- modernizacja linii produkcyjnych i wprowadzanie technologii zwiększających
wartość dodaną, które będą zgodne z wymogami acquis communautaire, w
zakresie higieny, jakości, pakowania i znakowania produktów nie później niż
przed wypłaceniem ostatniej części dotacji;
- inwestycje prowadzące do obniżenia szkodliwości emitowanych ścieków,
gazów i pyłów oraz w zagospodarowanie odpadów;
- inwestycje prowadzące do zmniejszenia zużycia energii i wody w
procesie produkcyjnym;
- inwestycje w zakresie budowy i poprawy zaplecza do przechowywania i
pakowania, łącznie z sortowaniem, myciem, ważeniem, pakowaniem,
konfekcjonowaniem oraz innymi procesami marketingowymi i przetwórczymi,
realizowanymi przez grupy producentów.
W tym koszty kwalifikowane:
budowa i modernizacja budynków;
- zakup i instalacja nowych maszyn i sprzętu, włącznie z oprogramowaniem
komputerowym i specjalistycznym sprzętem do transportu;
- koszty ogólne, takie jak honoraria architektów, inżynierów oraz
konsultantów, badania wykonalności, nabycie patentów i licencji, inne koszty
poniesione w związku z kosztami wymienionymi w punktach (a) i (b). Koszty ogólne
nie mogą przekroczyć 12% kosztów wymienionych w punktach (a) i (b).
Koszty poniesione na zakup gruntów i istniejących budynków nie są kosztami
kwalifikowanymi.
Nie mogą być wspierane (wykluczenia):
- inwestycje w przetwórstwo surowców nie znajdujących się w Aneksie I
do Traktatu*;
- inwestycje w przetwórstwo produktów pochodzących spoza krajów członkowskich
i kandydujących do członkostwa w Unii Europejskiej;
- inwestycje na poziomie handlu detalicznego.
Poziom pomocy w ramach Schematu 1.2.
Maksymalny poziom pomocy może sięgać do 40% zakwalifikowanych kosztów,
jednak nie więcej niż 250 000 EUR na jeden zakład w okresie trwania programu.
Na inwestycje realizowane przez lub na rzecz grup producentów owoców i warzyw
wielkość pomocy w okresie trwania programu nie może przekroczyć 500 000 EUR.
Podmiot może ubiegać się o przyznanie dotacji kilkakrotnie w okresie trwania
programu. Jednakże wielkość dotacji, o którą ubiega się na realizację
danego projektu, nie może być niższa niż 30 000 EUR.
Rodzaj inwestycji |
Poziom współfinansowania ze środków publicznych |
Koszty inwestycyjne związane z dostosowaniem do
wymogów sanitarnych UE. |
40% |
Koszty inwestycji mających na celu zwiększenie wartości
dodanej, poprawę jakości, wprowadzanie nowych technologii i innowacji,
redukcję kosztów. |
30% |
Koszty inwestycyjne ściśle związane z ograniczaniem
negatywnego oddziaływania na środowisko. |
30% |
Beneficjenci Schematu 1.2.
Wsparcie udzielane jest podmiotom zajmującym się przetwórstwem owoców i
warzyw, grupom producentów owoców i warzyw oraz ich związkom.
Warunki uzyskiwania dotacji w ramach Schematu 1.1.
(podmioty zajmujące się przetwórstwem mleka, ryb oraz ubojem, rozbiorem i
przetwórstwem mięsa)
oraz w ramach Schematu 1.2.
(podmioty zajmujące się przetwórstwem owoców i warzyw):
- złożenie wniosku o przyznanie dotacji z wymaganymi załącznikami, w
tym planem przedsięwzięcia;
- przedstawienie pełnej dokumentacji technicznej inwestycji, w tym
wymaganych zezwoleń, w szczególności Inspektoratu Sanitarnego i/lub
Inspektoratu Weterynarii, pozwolenie na korzystanie ze środowiska wydane przez
starostwo powiatowe;
- przedstawienie planu dostosowania zakładu do wymogów sanitarnych oraz
w schemacie 1.1. - wymogów weterynaryjnych i dobrostanu zwierząt UE;
- spełnienie przez zakład minimalnych wymagań krajowych odnośnie
higieny produkcji i w schemacie 1.1. - wymogów weterynaryjnych i dobrostanu
zwierząt**;
- przedstawienie planu dostosowania zakładu do wymogów sanitarnych i w
schemacie 1.1 - weterynaryjnych UE;
- spełnienie przez zakład minimalnych wymagań krajowych odnośnie
higieny produkcji;
- w przypadkach przewidzianych Rozporządzeniem Ministra Środowiska z
dnia 14 lipca 1998r. w sprawie określenia rodzajów inwestycji szczególnie
szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi albo mogących pogorszyć stan środowiska
oraz wymagań, jakim powinny odpowiadać, konieczne jest załączenie oceny
oddziaływania na środowisko naturalne;
- zgodność projektu z celami programu;
- w projekcie przedstawione są korzyści jakie odniosą producenci rolni
w wyniku realizacji projektu w zakresie ilości surowca nabywanego w oparciu o
umowy długoterminowe z producentami rolnymi na dostawę surowca;
- w projekcie wykazana została możliwość utrzymania się na rynku
podmiotu ubiegającego się o dotację (co oznacza co najmniej zadowalający
wynik oceny ekonomicznej);
- na koniec realizacji projektu inwestycja spełnia wymagania sanitarne i
w schemacie 1.1 - weterynaryjne UE;
- zakład pozostaje pod kontrolą Inspektoratu Weterynarii i/lub
Inspektoratu Sanitarnego;
- podmiot ma uregulowane zobowiązania wynikające z prowadzenia działalności
gospodarczej (w tym opłacone podatki oraz składki ZUS).
Grupy producentów owoców i warzyw oraz ich związki:
- złożenie wniosku o przyznanie dotacji z wymaganymi załącznikami, w
tym planem przedsięwzięcia;
- przedstawienie decyzji administracyjnej stwierdzającej spełnienie
przez grupę warunków ubiegania się o pomoc ze środków publicznych, zgodnie
z zasadami określonymi w prawodawstwie polskim;
- przedstawienie planu działania grupy na następne 3 lata;
- przedstawienie pełnej dokumentacji technicznej inwestycji, w tym
wymaganych zezwoleń, w szczególności Inspektoratu Sanitarnego i w schemacie
1.1 - Inspektoratu Weterynarii, pozwolenie na korzystanie ze środowiska wydane
przez starostwo powiatowe;
- projekt przyczynia się do realizacji celów programu;
- w projekcie przedstawione są korzyści jakie odniosą producenci rolni
w wyniku realizacji projektu;
- spełnienie przez zakład, z którym grupa współpracuje, minimalnych
wymagań krajowych odnośnie higieny produkcji i w schemacie 1.1. - dobrostanu
zwierząt;
- w projekcie wykazana została możliwość utrzymania się na rynku
podmiotu ubiegającego się o dotację (co oznacza co najmniej zadowalający
wynik oceny ekonomicznej);
- na koniec realizacji projektu inwestycja spełnia wymagania sanitarne i
w schemacie 1.1 - weterynaryjne UE;
- podmiot ma uregulowane zobowiązania wynikające z prowadzenia działalności
gospodarczej (w tym opłacone podatki oraz składki ZUS).
Kryteria oceny projektów w ramach Schematów 1.1. i 1.2.:
- wpływ inwestycji na realizację celów programu SAPARD:
- dostosowanie do wymogów sanitarnych i w schemacie 1.1 - weterynaryjnych
UE;
- wzrost wartości dodanej, poprawa jakości, nowe technologie i innowacyjne
inwestycje, redukcja kosztów;
- działania na rzecz ochrony środowiska naturalnego;
- efektywność wsparcia:
- udział środków własnych w inwestycji;
- dotacja na jednostkę surowca rolnego przetwarzanego zgodnie z wymogami
UE;
- dodatkowość;
- znaczenie inwestycji dla rozwoju lokalnego;
- utrzymanie bądź tworzenie nowych miejsc pracy;
- wkład w rozwój lokalnych zasobów produkcyjnych.
Grupy producentów owoców i warzyw oraz ich związki:
- znaczenie inwestycji dla rozwoju lokalnego;
- priorytety restrukturyzacji sektora.
Zasięg geograficzny Działania 1
Obszar całej Polski.
Harmonogram czasowy dla Działania 1
Cały okres trwania programu SAPARD.
Wdrożenie Działania 1
Wnioski o dofinansowanie inwestycji w ramach programu SAPARD przyjmowane będą
przez regionalne oddziały Agencji SAPARD (ARiMR) dla dokonania ich oceny pod
względem formalnym, technicznym i ekonomicznym.
* Dawny Aneks II do Traktatu Rzymskiego zmieniony przez Traktat Amsterdamski
na Aneks I.
** Wymagania minimalne dla zakładów przetwórczych oznaczają spełnianie
krajowych przepisów sanitarnych i weterynaryjnych lub przedstawienie zaświadczenia
powiatowego lekarza weterynarii o realizacji programu dostosowawczego do tych
wymogów.
7367817
1