Niemcy przewidują nadwyżkę produkcyjną na rynku cukru. Zbiory buraków cukrowych oszacowano na 25,657 mln ton, a średnią zawartość cukru w korzeniach na 17,95%. Nadprodukcja cukru w sezonie 2009/10 może wynieść 1,331 mln ton.
W sezonie 2009/10 Niemcom przysługuje kwota produkcyjna w wysokości 2,782 mln ton. Prognozy niemieckiego związku producentów cukru WVZ szacują produkcję cukru w bieżącym sezonie na 4,113 mln ton. Wraz z ubiegłoroczną wartością 116 371 ton, podaż krajowego cukru w Niemczech wyniesie aż 4,229 mln ton, co oznacza, że nadprodukcja wyniesie 1,331 mln ton. Wobec nadwyżki na rynku wewnętrznym Niemcy, podobnie jak Francja, która również spodziewa się nadprodukcji, domagają się zwiększenia kwoty eksportowej dla pozakwotowego cukru. Część nadwyżki produkcyjnej trafi z pewnością do sektora przemysłowego (kosmetyki, bioetanol).