Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejsze spożycie mięsa we Francji

20 marca 2009
 Od stycznia do sierpnia 2008 roku sprzedaż mięsa we Francji zmniejszyła się o 3,3%. W supermarketach i hipermarketach spadła ona odpowiednio o 7,4 i 4,5%. Natomiast w mniejszych sklepach, tradycyjnych mięsnych, sprzedaż zmniejszyła się tylko o 0,6%. Te ostatnie, chociaż zwykle oferują droższy towar niż duże markety, oparły się skutkom kryzysu gospodarczego.
Notuje się nawet wzrost sprzedaży niektórych gatunków mięsa. Sprzedaż mrożonego mięsa mielonego w mniejszych sklepach wzrosła o 17,8%, a w supermarketach i hipermarketach spadła o 5,7%. Sprzedaż koniny w małych sklepach wzrosła o 3,8%, a w większych spadła o 6%. Specjaliści oceniają, że mniejsze sklepy cieszą się większą frekwencją ponieważ oferują więcej gatunków mięsa, a mniej popularne spośród nich nie drożeją. Uważa się też, że lokalizacja mniejszych sklepów jest wygodniejsza dla starzejącego się społeczeństwa francuskiego.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę