Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konsolidacja przemysłu spożywczego w UE

14 maja 2003

Szansą na sprostanie konkurencji na unijnym rynku jest konsolidacja przemysłu spożywczego – uważają przedstawiciele branży spożywczej. Rozpoczęli już wstępne rozmowy na ten temat. Konkretnych planów jeszcze nie ma, ale – ich zdaniem – rozmowy zmierzają w dobrym kierunku. W Warszawie odbyła się we wtorek, 13 maja debata na temat siły polskiego kapitału w biznesie żywnościowym, organizowana przez Polską Izbę Biznesu Żywnościowego.

Małe i średnie przedsiębiorstwa z branży spożywczej będą musiały podjąć duży trud, żeby sprostać wyzwaniom nadchodzącym wraz z integracją europejską. Trzeba będzie włożyć wiele wysiłku w rozwinięcie zarządzania własną firmą. Chodzi tu o umiejętność nadzoru nad produkcją – powiedział członek komitetu założycielskiego Polskiej Rady Biznesu Żywnościowego Grzegorz Trochimczuk podczas wtorkowej debaty. Trochimczuk zwrócił uwagę na to, że w Polsce koszty produkcji są wyższe niż w przeciętnym kraju unijnym.

Na pytanie PAP, która z branż jest najbardziej zagrożona, Trochimczuk powiedział, że trudno mówić w tej chwili o konkretnym zagrożeniu. Specyfika przemysłu spożywczego jest ogromna, np. produkcją artykułów wysoko przetworzonych, jak czekolady czy chipsów, zajmują się koncerny. Natomiast w polskim przemyśle bardzo dobrze funkcjonują przetwórnie owocowo-warzywne, mięsne, firmy piekarnicze i cukiernicze. W tych działach jest bardzo dużo do zrobienia i wiele możliwości sprostania konkurencji – wyjaśnił.

Jego zdaniem trudno podpowiadać przedstawicielom branży  konkretne rozwiązania. Do końca nie wiadomo, jakie działania będą najbardziej pożądane i skuteczne w naszych warunkach po wejściu do UE. Przedsiębiorcy muszą jednak okazać większe zaufanie wobec swoich partnerów w biznesie. Wśród przedsiębiorców panuje zbyt duża obawa przed tym, że zostaną oszukani przez swoich potencjalnych partnerów – powiedział.

Jego zdaniem już teraz mamy do czynienia z konsolidacją w przemyśle spożywczym. To proces nieuchronny. Małe firmy rozwijają się, powoduje to, że wzrasta liczba średnich firm. Natomiast duże podejmują akcje zmierzające do zdywersyfikowania swojej działalności – wyjaśnił.

Trochimczuk przypomniał, że małe i średnie firmy mają możliwość skorzystania z środków strukturalnych, które przygotowała UE po akcesji w latach 2004-2006. Unia stawia jednak warunki. Dobry biznes plan i zaangażowanie części własnych środków to początek sukcesu.

Obecny podczas debaty Bohdan Wyżnikiewicz z Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową uważa, że jednolity rynek unijny zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe konsumentów, ale nie odbywa się to bezboleśnie dla producentów z krajów kandydujących.

Unia stawia bardzo wysokie wymagania, a to z kolei prowadzi do ponoszenia ogromnych nakładów na dostosowanie do obowiązujących norm – powiedział. Jego zdaniem sprostanie unijnej biurokracji w drodze do oferowanych funduszy wspomagających przyniesie, w dalszej perspektywie, efekty i warto nawet tylko spróbować sięgnąć po te środki.

Odnosząc się do przyszłości polskiego przemysłu żywnościowego, Wyżnikiewicz powiedział, że przedsiębiorcy powinni zadbać o wysoką jakości produkowanych przez siebie towarów. – Na pewno nie będzie łatwo, dlatego że polski rynek jest bardzo atrakcyjny dla inwestorów zagranicznych, więc prawdopodobnie rozgorzeje walka pomiędzy firmami krajowymi i zagranicznymi, które będą chciały wejść na rynek – uważa Wyżnikiewicz. Wyżnikiewicz podkreślił, że nie ma jeszcze pomysłu na konsolidację przemysłu, ale Polska Rada Biznesu Żywnościowego podejmuje próby scementowania producentów żywności i tworzeniu konsorcjów. Zdaniem Wyżnikiewicza przedsiębiorcy powinni zrozumieć, że wspólne działania mogą dać lepszy rezultat niż działania pojedynczych firm.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę