Hiszpańskie jaja przyczyną salmonellozy w Wielkiej Brytanii
22 grudnia 2009
Brytyjska Agencja ds. Standardów w żywności (FSA) informuje, że zwiększona ilości przypadków zakażeń salmonellą w Anglii i Walii w ostatnim czasie może być związana ze spożywaniem jaj pochodzących z Hiszpanii - podaje FAMMU/FAPA.
Władze weterynaryjne tego kraju potwierdziły, że w jednym z hiszpańskich gospodarstw produkcji jaj - Granja Avicola "El Angel" wykryto bakterie szczepu Salmonella enterditis (PT) 14b. Hiszpańskie władze zapewniły, że do czasu opanowania choroby, nie będą wprowadzać do obrotu jaj z zakażonego stada.
Jaja, które trafiły do odbiorców na rynku brytyjskim, zostaną wycofane ze sprzedaży lub przeznaczone do pasteryzacji. Ostatnie badania przeprowadzane w Wielkiej Brytanii wykazały, że w jajach z rodzimej produkcji salmonella występuje bardzo rzadko.