Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Hiszpańskie jaja przyczyną salmonellozy w Wielkiej Brytanii

22 grudnia 2009
Brytyjska Agencja ds. Standardów w żywności (FSA) informuje, że zwiększona ilości przypadków zakażeń salmonellą w Anglii i Walii w ostatnim czasie może być związana ze spożywaniem jaj pochodzących z Hiszpanii - podaje FAMMU/FAPA.
Władze weterynaryjne tego kraju potwierdziły, że w jednym z hiszpańskich gospodarstw produkcji jaj - Granja Avicola "El Angel" wykryto bakterie szczepu Salmonella enterditis (PT) 14b. Hiszpańskie władze zapewniły, że do czasu opanowania choroby, nie będą wprowadzać do obrotu jaj z zakażonego stada.
Jaja, które trafiły do odbiorców na rynku brytyjskim, zostaną wycofane ze sprzedaży lub przeznaczone do pasteryzacji. Ostatnie badania przeprowadzane w Wielkiej Brytanii wykazały, że w jajach z rodzimej produkcji salmonella występuje bardzo rzadko.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę