Ptak_Waw_CTR_2024

Dioksyny mogą być w mięsie z 3 polskich zakładów

9 grudnia 2008
Ustalono, że trzy polskie zakłady importowały wieprzowe mięso z irlandzkich zakładów, w których wykryto dioksyny. Nie musi to jednak oznaczać, że do naszego kraju trafiło skażone mięso.
Transporty irlandzkiej wieprzowiny trafiły do masarni oraz do dwóch firm, które są pośrednikami sprzedaży handlu mięsem. W Polsce znalazło się niespełna 700 ton mięsa z podejrzanych zakładów w Irlandii. Prawdopodobnie do jutra zostaną zlokalizowane wszystkie miejsca, do których trafił podejrzany transport. Mięso zostanie poddane próbom na obecność dioksyn, a wyniki badań zostaną ogłoszone w przyszłym tygodniu.

Władze weterynaryjne podjęły decyzję o wstrzymaniu wszystkich transportów mięsa z Irlandii. Eksperci uspokajają, że jednorazowe spożycie mięsa, skażonego dioksynami nie jest szkodliwe. Negatywnych skutków można się spodziewać tylko wtedy, gdybyśmy jedli je przez dłuższy czas.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę