Od 9 marca 2015 roku można w Agencji Rynku Rolnego składać wnioski o dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Mechanizm ten - wprowadzony przez Komisje ma na celu poprawę obecnej sytuacji cenowej na rynku.
W mechanizmie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, którzy mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski i są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR.
W ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny przechowywane mogą być półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 90, 120 lub 150 dni.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych), złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca, złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.
Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres: Agencja Rynku Rolnego, 00 – 400 Warszawa, ul. Nowy Świat 6/12 lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR.
Opracował: Obi oba