ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1773
z dnia 3 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu, będącego naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach.
§ 2.
Rozróżnia się następujące rodzaje miodu w zależności od:
1) pochodzenia:
a) miód nektarowy (N) - będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych,
b) miód spadziowy (S) - będący miodem wytwarzanym przez pszczoły głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
c) miód nektarowo-spadziowy (NS) - będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin;
2) przeznaczenia:
a) miód przeznaczony do spożycia,
b) miód piekarniczy (przemysłowy) - przeznaczony wyłącznie do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym;
3) sposobu pozyskiwania lub prezentacji:
a) miód sekcyjny - zgromadzony w zasklepionych komórkach świeżo zbudowanych bezczerwiowych plastrów lub częściach plastra,
b) miód z plastrami - zawierający jeden lub więcej kawałków miodu, o którym mowa w lit. a,
c) miód odsączony - uzyskany przez odsączenie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,
d) miód odwirowany - uzyskany przez odwirowanie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,
e) miód wytłoczony - otrzymany w wyniku prasowania bezczerwiowych plastrów, przy zastosowaniu podgrzewania w temperaturze nieprzekraczającej 45 °C albo bez podgrzewania,
f) miód przefiltrowany - oczyszczony z obcych substancji organicznych i nieorganicznych przez filtrację prowadzącą do usunięcia z niego znacznej ilości pyłku kwiatowego.
§ 3.
Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a) pochodzący z określonej rośliny, określany nazwą tej rośliny,
b) wielokwiatowy - pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
§ 4.
Miód powinien spełniać następujące wymagania organoleptyczne:
1) barwa - od prawie bezbarwnej do ciemnobrązowej;
2) konsystencja - płynna, lepka, częściowo lub całkowicie skrystalizowana;
3) smak - zmienny, w zależności od odmiany;
4) zapach - zmienny, w zależności od odmiany.
§ 5.
Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:
1) nie zawiera:
a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych,
b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,
c) oznak fermentacji;
2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;
3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;
4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;
5) pytek kwiatowy lub inny specyficzny składnik miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.
§ 6.
Miód piekarniczy (przemysłowy) może:
1) posiadać nietypowy dla miodu zapach i smak;
2) zaczynać fermentować lub być sfermentowany;
3) być przegrzany.
§ 7.
Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z dnia 3 października 2003 r. (poz.
1773)