Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

4 listopada 2003

1735

z dnia 30 września 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej następujących wyrobów:

1) soków owocowych;

2) soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego;

3) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych);

4) soków owocowych w proszku;

5) nektarów owocowych.

§ 2.

Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:

1) enzymy pektolityczne;

2) enzymy proteolityczne;

3) enzymy amylolityczne;

4) żelatynę spożywczą;

5) taniny;

6) bentonit;

7) żel krzemionkowy;

8) węgiel drzewny;

9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, w tym:

a) perlit,

b) płukaną ziemię okrzemkową,

c) celulozę,

d) nierozpuszczalny poliamid,

e) poliwinylopolipyrolidon,

f) polistyren.

§ 3.

Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:

1) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych) - można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron;

2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1-4, otrzymywanych z owoców cytrusowych - można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów i składników mineralnych;

3) soków owocowych otrzymanych z winogron:

a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki - można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,

b) można przywracać sole kwasu winowego.

§ 4.

1. Do wyrobów:

1) o których mowa w § 1:

a) w celu korekcji smaku kwaśnego można dodawać sok cytrynowy lub sok cytrynowy zagęszczony w ilości 3 g na litr, w przeliczeniu na bezwodny kwas cytrynowy,

b) można dodawać witaminy lub składniki mineralne,

c) można dodawać substancje dodatkowe, zgodne z przepisami w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania;

2) o których mowa w § 1 pkt 1-4, jeżeli wyroby te nie są wytworzone z gruszek lub winogron, można dodawać cukry w ilości:

a) nie większej niż 15 g na litr soku - w celu korekcji smaku kwaśnego,

b) nie większej niż 150 g na litr soku - w celu dosłodzenia;

3) dopuszcza się stosowanie dwutlenku węgla jako składnika.

2. Dodanie substancji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c, w celu korekcji smaku kwaśnego wyrobu jest dopuszczalne, jeżeli nie zastosowano w tym celu soku cytrynowego lub soku cytrynowego zagęszczonego, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a.

3. Łączna ilość cukrów dodana w celu korekcji smaku kwaśnego i w celu dosłodzenia, wyrażona jako sucha masa, nie może być większa niż 150 g na litr soku.

§ 5.

Do tego samego soku owocowego nie dodaje się jednocześnie cukrów i soku cytrynowego lub soku cytrynowego zagęszczonego albo regulatorów kwasowości, o których mowa w przepisach w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania.

§ 6.

1. Do soku owocowego można dodać aromat, miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone od tego samego soku podczas procesu jego wytwarzania.

2. Do soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego można dodać aromat, miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone od tego samego soku lub od tego samego rodzaju soku podczas procesu jego wytwarzania.

§ 7.

Podczas wytwarzania nektarów owocowych można:

1) dodawać cukry lub miód w ilości nie większej niż 20% wagowo w stosunku do wyrobu końcowego;

2) zastąpić cukry całkowicie lub częściowo substancjami słodzącymi w przypadku wytwarzania nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub z niską wartością energetyczną;

3) nie stosować dodatku cukrów, miodu lub substancji słodzących w przypadku użycia osobno lub zmieszanych razem moreli i owoców, o których mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia w częściach II i III.

§ 8.

1. Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

2. Minimalną zawartość soków owocowych lub przecierów owocowych w nektarach owocowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 9.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 12 lipca 2004 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak

* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 września 2003 r. (poz. 1735)


Załącznik nr 1

Załącznik nr 2


POWIĄZANE

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Rada Europy uzgadnia pakiet "VAT w erze cyfrowej" Rada osiągnęła dziś porozumien...

Fundusz odbudowy i zwiększania odporności Rada Europy zatwierdza zmienione plany...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę