Nadprodukcja i spadające ceny mąki to teraz największe ich problemy. Podczas gdy ziarno paszowe tanieje, dobrego jakościowo zboża nie ma wcale dużo. Stąd i pszenica konsumpcyjna o odpowiednich parametrach przemiałowych trzyma wysoką cenę. W zależności od rejonu kraju i jakości tona pszenicy kosztuje teraz minimum 630 złotych, a często do tego trzeba doliczyć jeszcze koszty transportu.
Większość młynów boi się robić zapasy i kupuje ziano tylko na bieżące potrzeby. Równocześnie szukając szybkiego zbytu na wyprodukowana mąkę. A z tym jest coraz trudniej, bo w piekarniach ustawiają się kolejki chętnych. Piekarnie tym bardziej nie potrzebują zapasów i kupują tylko tyle ile są w stanie przerobić. Dobrze sprzedają się jedynie otręby.
Mąka zł/kg
pszenna typ 750
0,78 – 0,82
pszenna typ 500
0,88 – 0,90
żytnia
0,90 – 0,94
Porównując z ubiegłym sezonem mąki są teraz przynajmniej o 1/3 droższe, ale dla młynarzy to kiepskie pocieszenie, bo w tym samym czasie surowiec do ich produkcji zdrożał znacznie więcej.
Pszenica zł/q
woj. podkarpackie
60 - 80
woj. podlaskie
60 – 85
woj. świętokrzyskie
64 – 65
woj. małopolskie
65 – 80
woj. mazowieckie, lubelskie
65 – 75
woj. pomorskie
66 – 70
Na targowiskach ceny pszenicy wysokie. Największe różnice na Podlasiu od 60 do 85 złotych za kwintal.