biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

UE: tańsze masło

14 lutego 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, w drugiej połowie października ubiegłego roku ceny masła w UE zaczęły spadać, tendencja ta utrzymywała się także w styczniu bieżącego roku, choć pod koniec miesiąca dynamika tego zjawiska nieco osłabła.
W dniu 15 stycznia 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,52 EUR/kg i była o 1,52% niższa niż przed miesiącem. Większe zniżki (od -2,82% do -5,07%) w okresie tym odnotowano na rynku głównego unijnego producenta, w Niemczech. Przełożyło się to na fakt, że w styczniu ceny masła utrzymywały się tam na poziomie niższym niż średnia w UE: od 3,37 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca do 3,55 EUR/kg (tyle za niemieckie masło płacono w hurtowniach na początku stycznia 2012 r.)
W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego na koniec pierwszego miesiąca bieżącego roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 3,34 EUR/kg, jest to wzrost o 1,8% względem ubiegłego miesiąca, jednak w ujęciu PLN odnotowano ponad 1,7% zniżkę. Rozbieżności te związane są z umacnianiem się polskiej waluty w stosunku do euro. Jednak ceny hurtowe masła w Polsce w ubiegłym miesiącu wcią\ były o ok. 6% - 7% niższe niż średnia w UE, z tego względu masło z Polski w dalszym ciągu jest bardzo konkurencyjne we Wspólnocie.
Pomimo zniżek, ceny masła w UE wciąż utrzymują się na bardzo wysokim poziomie znacznie powyżej progu interwencyjnego, a cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 685 USD - 970 USD wyższa od ceny tego przetworu z USA i Oceanii, z tego względu UE ma problemy z konkurowaniem na rynku światowym. Do Wspólnoty napływają także coraz większe ilości masła z tańszych źródeł spoza UE, a główni światowi producenci kosztem zmniejszania produkcji pełnotłustego mleka w proszku (PMP) coraz większe ilości surowca przekładają na wytwarzanie masła. Ponadto w bieżącym roku Nowa Zelandia może wyeksportować do UE dodatkowe 30 tys. ton tego tłuszczu.
Według danych KE po 11 miesiącach 2011 roku produkcja masła w UE była o 2,1% większa niż przed rokiem, ponadto cały czas postępuje proces upłynniania zapasów prywatnych. W sierpniu 2011 r. pod koniec okresu wprowadzania masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA), łączne zapasy w ramach tego instrumentu osiągnęły poziom 105 tys. ton, 15 stycznia 2011 roku znajdowało się tam już tylko 22,1 tys. ton tego tłuszczu, czyli o niemal 3 tys. ton mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Kolejne ilości masła w ramach PSA będzie można wprowadzać od marca bieżącego roku.
W związku z wysokimi cenami i problemami gospodarczymi strefy euro popyt na unijne masło spada. Eksport poza państwa wspólnoty po 11 miesiącach 2011 r. był mniejszy o 25,4% niż w analogicznym okresie 2010 roku, co ciekawe o 10,6% zmniejszył się wolumen importu.



POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę