biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Taniej za warzywa i owoce.

15 lipca 2008
Ceny większości warzyw i owoców produkcji krajowej nie tylko, że nie rosną, ale są niższe w porównaniu z rokiem ubiegłym, wynika z notowań Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego. Duże dostawy, które są wynikiem w miarę korzystnych warunków pogodowych wpływają na  spadek cen  – mówią ogrodnicy. W ciągu letnich miesięcy ceny owoców i warzyw będą niskie i będą hamująco wpływać na inflację – oceniają analitycy.

Na Rynku w Broniszach ceny owoców i warzyw są dużo niższe niż w lipcu 2007. Maliny kosztują o 1/3 mniej, od 8,00 do 12,00 zł za kilogram, rok temu  12-15 złotych.
Należy jednakże przypomnieć, że ubiegły rok był wyjątkowo niekorzystny ze względu na silne mrozy, które wystąpiły na przełomie kwietnia i maja i spowodowały olbrzymie straty w produkcji ogrodniczej.
W tym roku sporo jest czereśni, malin, wiśni i borówki amerykańskiej.
Skończyły się już truskawki gruntowe z głównego zbioru, jednak za kilka tygodni pojawią się te owoce ponownie, z plantacji jesiennych. Są już brzoskwinie i morele z polskich sadów. Wprawdzie chętnie kupowane są także te z importu, ale krajowe owoce są tańsze.
Z dnia na dzień rosną dostawy śliwek. Teraz w sprzedaży mamy odmiany Cacańska Rana, Jerozolimka i Herman, ceny od 3,00 do 5,00 zł za kilogram. W 2007 roku śliwki sprzedawano w Broniszach w cenie od 3,00 do 7,00 zł za kilogram (30% drożej).
Pierwsze tegoroczne jabłka odmiany Early Geneva w ofercie hurtowej kosztują od 2,00 do 4,00 złotych za kilogram. Podobne jak rok temu. Wiśnie, które są owocami do przetwórstwa kosztują w Broniszach średnio 3,00 zł za kilogram, to o 30 groszy mniej w porównaniu z lipcem 2007. Wiśnie pod potrzeby odbiorców sprzedawane są w łubiankach, ale także w jednorazowych półkilogramowych pojemnikach. W takich samych opakowaniach jest agrest i porzeczki czerwone, białe i czarne. Borówki amerykańskie kosztują tyle co rok temu, kilogram od 16,00 do 19,00 złotych.

Na oszczędności w budżetach domowych wpłyną także ceny warzyw. Cebula kosztuje średnio 1,20 za kilogram (20% mniej), rok temu 1,50zł. Fasola szparagowa w opakowaniach po 5 kilogramów sprzedawana jest średnio po 3 złote za kilogram to 60% ceny ubiegłorocznej. Kalafiory  kosztują 2 zł za sztukę, kapusta 1,50 zł. To połowę tego co płacono przed rokiem.
Rosnące dostawy papryki powodują, że ceny z dnia na dzień są coraz niższe. Teraz papryka zielona sprzedawana jest średnio po 2,00 zł za kg. To 50 % mniej niż 12 miesięcy temu. Papryka kolorowa kosztuje około 6,00 zł za kilogram, pomidory 3,00 zł. Tańsze są także sałaty i włoszczyzna.
Jedynie młode ziemniaki są droższe. Powodem są mniejsze plony wczesnych odmian ze względu  na brak opadów w okresie wzrostu bulw. Niestety te warzywa są nawadniane w znikomym stopniu. Jednakże jakie będą ceny ziemniaków późnych zadecydują najbliższe tygodnie, wszystko wskazuje, że ilość opadów jest teraz wystarczająca dla wzrostu tych roślin, a zatem i ceny będą niższe – oceniają ogrodnicy.

POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę