Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Stabilne ceny skupu mleka

23 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że I kwartał br. był okresem stabilizacji sytuacji na krajowym rynku mleka, z lekką tendencją do spadków cen, szczególnie cen zbytu przetworów mleczarskich. W analizowanym okresie, podobnie jak na rynku globalnym, taniało przede wszystkim masło oraz mleko w proszku. Dane Ministerstwa Rolnictwa wskazują, że w lutym br. ceny sprzedaży masła obniżyły się o ponad 8 proc. względem stycznia br., zaś w I połowie marca o kolejne 5 proc. W rezultacie obecnie produkt ten jest o prawie 20 proc. tańszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Skala spadków cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) było nieco niższa i w lutym wyniosła prawie 5 proc., zaś w połowie marca 3 proc. W ubiegłym miesiącu OMP nadal pozostawało droższe niż przed rokiem, niemniej już w połowie marca było o ponad 7 proc. tańsze w relacji rocznej.
Zważywszy na fakt, że obecnie mleko w proszku pochodzące z Polski jest droższe, niż to oferowane na rynkach Europy Zachodniej (219 EUR/100 kg wobec 206-212 EUR/100 kg), w kolejnych tygodniach bardzo prawdopodobne są dalsze obniżki cen tego produktu.
Dużych zmian nie obserwuje się natomiast na rynku zbytu artykułów płynnych. W lutym br. ceny sprzedaży tych przetworów nieznacznie wzrosły, podobnie jak w I połowie marca (z wyjątkiem mleka spożywczego i śmietany). W rezultacie, w większości przypadków kształtowały się one na nieznacznie wyższym, niż przed rokiem, poziomie.
Pomimo pogorszenia sytuacji finansowej zakładów mleczarskich, ceny oferowane rolnikom za mleko pozostawały stabilne. Według danych GUS, w styczniu i lutym wyniosły one około 1,27 zł/l. Oznacza to, że pomimo spadku o prawie 2 proc. wobec grudnia 2011 r., nadal były o około 10 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Największe zmiany odnotowano na Podkarpaciu, gdzie w ciągu miesiąca ceny skupu obniżyły się o ponad 5 proc. do zaledwie 1,05 zł/l. Z kolei w drugim województwie charakteryzującym się niskimi cenami - małopolskim - w lutym br. rolnicy za surowiec otrzymali o 2 proc. więcej niż w styczniu, tj. 1,11 zł/l. W pozostałych regionach sytuacja była bardzo stabilna. W porównaniu do analogicznego miesiąca ubiegłego roku najbardziej poprawiła się kondycja gospodarstw w województwie lubuskim, gdzie ceny wzrosły o ponad 12 proc. w relacji rocznej i obecnie kształtują się na jednym z najwyższych (obok Podlasia) w kraju poziomie (1,32 zł/l).
Biorąc pod uwagę pogorszenie sytuacji gospodarczej na świecie oraz wzrost globalnej i krajowej produkcji mleka oczekujemy, że II kwartał br. może przynieść spadki cen skupu mleka, które nasilą się, ze względu na czynniki sezonowe, w miesiącach letnich.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę