Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie informuje, że wraz ze wzrostem produkcji mleka w krajach należących do jego głównych eksporterów, zwiększył się też handel międzynarodowy przetworami mleczarskimi. Ogółem w I kwartale br. wolumen obrotu mierzony w ekwiwalencie mleka był o 19 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2010 roku.
Unia Europejska wyeksportowała o około 10 proc. więcej artykułów niż przed rokiem (wyjąwszy handel wewnątrzunijny). Zwiększyła się przede wszystkim sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) - w okresie pierwszych czterech miesięcy br. o około 34 proc. do 160,8 tys. t - oraz serów - o około 10% do 223,5 tys. ton. Mniej natomiast wyeksportowano masła - o prawie 10 proc. w relacji rocznej. Trochę inaczej sytuacja kształtuje się w odniesieniu do Polski. W okresie styczeń-kwiecień poza granice kraju wywieziono o 39 proc. więcej masła niż przed rokiem, niemniej gros produktu skierowano na rynek unijny. Eksport mleka w proszku zwiększył się o około 19 proc. w relacji rocznej do 31,5 tys. ton. Obniżyła się natomiast sprzedaż zagraniczna przetworów płynnych, tj. mleka i śmietany, maślanki, jogurtów, serwatki itp. oraz serów - o około 9 proc. do 41,3 tys. ton.
Z kolei w przypadku USA wolumen wywozu przetworów mleczarskich był ponad 2-krotnie wyższy (w ekwiwalencie mleka) niż rok wcześniej, przede wszystkim za sprawą większego eksportu OMP - o 80 proc. (145,6 tys. ton). Nowa Zelandia w ciągu pierwszych czterech miesięcy istotnie zwiększyła sprzedaż zagraniczną pełnego mleka w proszku (PMP) - o prawie 38 proc. do 447,9 tys. ton. Dostawy masła były o 5 proc. wyższe w relacji rocznej, spadł natomiast eksport serów i OMP. Fonterra podała, iż w marcu wyeksportowała 229 tys. t przetworów mleczarskich, co oznacza najwyższy miesięczny wolumen od chwili powstania firmy. Wynik ten był przede wszystkim efektem utrzymywania się wysokiego popytu ze strony Chin, Azji Południowej oraz Bliskiego Wschodu.
Ogółem w bieżącym roku największy wzrost obrotów w handlu międzynarodowym, sięgający 33 proc., odnotowano w przypadku OMP. Mniejsze przyrosty wystąpiły w odniesieniu do PMP oraz serów, spadł natomiast handel masłem.
Niemniej, światowy popyt na artykuły mleczne w ostatnim okresie nieznacznie osłabł co pociągnęło za sobą ponowne obniżki cen przetworów, szczególnie w przeliczeniu na dolara amerykańskiego, który również stracił na wartości.
W najbliższym czasie popyt na rynku globalnym będzie zaspokajany przede wszystkim przez dostawy ze strony USA i UE, bowiem na półkuli południowej produkcja znajduje się w sezonowym dołku. Niemniej, sytuacja nie powinna być napięta, bowiem wysokie ceny detaliczne przetworów (patrząc na to w perspektywie długookresowej) oraz niestabilność polityczna w Afryce Północnej prawdopodobnie będą działały w kierunku obniżenia popytu.
9384154
1