W styczniu na krajowym rynku mleka, podobnie jak na świecie, przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Na przestrzeni całego miesiąca średnia ważona cena artykułów monitorowanych przez MRiRW zwiększyła się o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o 6 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - podali analitycy BGŻ.
W tym czasie podrożało przede wszystkim mleko w proszku, wybrane sery dojrzewające i śmietana. Ceny pozostałych wyrobów płynnych, a także masła, były stosunkowo stabilne.
Powyższe tendencje kontynuowane były także na początku bieżącego miesiąca. W ciągu analizowanego tygodnia w największym stopniu wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku (o ponad 3 proc.), pełnego (o około 4 proc.) oraz masła (o prawie 3 proc.). Na poziomie ze stycznia br. utrzymały się ceny przetworów płynnych, za wyjątkiem jogurtów naturalnych, które podrożały średnio o prawie 2 proc.