Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Podaż jabłek znacznie przekracza popyt

9 stycznia 2007

Na krajowym rynku podaż jabłek znacznie przekracza zapotrzebowanie. Wielu sadowników stara się sprzedać jabłka z tradycyjnych przechowalni. Przy wysokiej temperaturze owoce gwałtownie dojrzewają, a ponieważ często były zbierane po terminie, to wiele odmian dotkniętych jest rozpadem przechowalniczym.

Zwiększone dostawy jabłek skutkują spadkiem cen, oczywiście na cenę wpływ ma jakość i klasa owoców. Nic zatem dziwnego, że i zakłady przetwórcze obniżyły ceny jabłek przemysłowych. Obecnie cena kilograma jabłek do przetwórstwa nieznacznie przekracza 30 groszy, podczas gdy w połowie grudnia kilogram przetwórnie kupowały po 45 groszy. Zdaniem Zbigniewa Przybyszewskiego wynika to z niższej klasy jabłek, bo przy postępującym rozpadzie przechowalniczym jabłek zakłady otrzymują znacznie mniej soku z zakupionego surowca.

Gdyby zwiększony został eksport za wschodnią granicę to może udałoby się sprzedać nadwyżki – oceniają sadownicy, a tak za kilka tygodni pojawią się jabłka z przechowalni z kontrolowaną atmosferą i wtedy na pewno nie będzie chętnych na jabłka z tradycyjnych przechowalni. Cena hurtowa powyżej 1,00 zł/kg jabłek jest satysfakcjonująca dla sadowników i pozwala na sprzedaż owoców z kontrolowanej atmosfery – uważa Z. Przybyszewski.

W ofercie handlowej Rynku Hurtowego w Broniszach jest około 20 odmian jabłek, z czego w codziennej cedule cenowej notowana jest połowa (ale te odmiany to aż 90% oferty handlowej). W porównaniu do cen ze stycznia 2006 jest teraz taniej, a sadownicy przewidują, że przy takiej pogodzie ceny jabłek zaczną spadać, bo producenci będą chcieli pozbyć się owoców z przechowalni i chłodni przed dostawami owoców z kontrolowanej atmosfery.

Ciepła jesienna pogoda i wysokie temperatury niekorzystnie wpływają na warzywa w kopcach. Warzywa zaczynają gnić i trzeba je przebierać. Rolnicy dostarczają więcej, stąd ceny przy zwiększonej podaży są niższe.

Wygląda to na poświąteczną obniżkę cen – żartują rolnicy. Ceny wszystkich podstawowych warzyw są niższe, staniała także kapusta biała. Kilogram sprzedawany jest w cenie od 23 do 48 groszy. Wprawdzie trafiające do konsumpcji warzywa muszą być wysokiej jakości, ale o cenie w dużym stopniu decyduje popyt, który teraz jest niewielki

Droga nadal jest cebula, od 1,00 – 1,60 zł/kilogram, dlatego w ciągłej ofercie jest towar importowany. Ceny importowanej cebuli porównywalne z krajowymi.

 

Asortyment

 

 

5 stycznia 2007

 

5 stycznia 2006

 

Buraki ćwikłowe

 

 

0,65 – 1,00

 

 

0,50 – 0,75

 

 

Cebula biała

 

 

1,00 – 1,60

 

 

0,40 – 0,70

 

 

Kapusta biała

 

 

0,23 – 0,48

 

 

0,40 – 0,58

 

 

Kapusta kwaszona

 

 

1,20 – 1,50

 

 

1,00 – 1,30

 

 

Ogórki kwaszone

 

 

2,20 – 2,60

 

 

2,20 – 2,50

 

 

Marchew

 

 

0,60 – 1,20

 

 

0,80 – 1,50

 

 

Pietruszka

 

 

1,50 – 2,00

 

 

2,00 – 3,00

 

 

Pory

 

 

2,00 – 2,75

 

 

2,50 – 3,50

 

 

Selery

 

 

1,00 – 1,50

 

 

1,40 – 1,95

 

 

Ziemniaki

 

 

0,90 – 1,20

 

 

0,80 – 0,86

 


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę