Na krajowym rynku podaż jabłek znacznie przekracza zapotrzebowanie. Wielu sadowników stara się sprzedać jabłka z tradycyjnych przechowalni. Przy wysokiej temperaturze owoce gwałtownie dojrzewają, a ponieważ często były zbierane po terminie, to wiele odmian dotkniętych jest rozpadem przechowalniczym.
Zwiększone dostawy jabłek skutkują spadkiem cen, oczywiście na cenę wpływ ma jakość i klasa owoców. Nic zatem dziwnego, że i zakłady przetwórcze obniżyły ceny jabłek przemysłowych. Obecnie cena kilograma jabłek do przetwórstwa nieznacznie przekracza 30 groszy, podczas gdy w połowie grudnia kilogram przetwórnie kupowały po 45 groszy. Zdaniem Zbigniewa Przybyszewskiego wynika to z niższej klasy jabłek, bo przy postępującym rozpadzie przechowalniczym jabłek zakłady otrzymują znacznie mniej soku z zakupionego surowca.
Gdyby zwiększony został eksport za wschodnią granicę to może udałoby się sprzedać nadwyżki – oceniają sadownicy, a tak za kilka tygodni pojawią się jabłka z przechowalni z kontrolowaną atmosferą i wtedy na pewno nie będzie chętnych na jabłka z tradycyjnych przechowalni. Cena hurtowa powyżej 1,00 zł/kg jabłek jest satysfakcjonująca dla sadowników i pozwala na sprzedaż owoców z kontrolowanej atmosfery – uważa Z. Przybyszewski.
W ofercie handlowej Rynku Hurtowego w Broniszach jest około 20 odmian jabłek, z czego w codziennej cedule cenowej notowana jest połowa (ale te odmiany to aż 90% oferty handlowej). W porównaniu do cen ze stycznia 2006 jest teraz taniej, a sadownicy przewidują, że przy takiej pogodzie ceny jabłek zaczną spadać, bo producenci będą chcieli pozbyć się owoców z przechowalni i chłodni przed dostawami owoców z kontrolowanej atmosfery.
Ciepła jesienna pogoda i wysokie temperatury niekorzystnie wpływają na warzywa w kopcach. Warzywa zaczynają gnić i trzeba je przebierać. Rolnicy dostarczają więcej, stąd ceny przy zwiększonej podaży są niższe.
Wygląda to na poświąteczną obniżkę cen – żartują rolnicy. Ceny wszystkich podstawowych warzyw są niższe, staniała także kapusta biała. Kilogram sprzedawany jest w cenie od 23 do 48 groszy. Wprawdzie trafiające do konsumpcji warzywa muszą być wysokiej jakości, ale o cenie w dużym stopniu decyduje popyt, który teraz jest niewielki
Droga nadal jest cebula, od 1,00 – 1,60 zł/kilogram, dlatego w ciągłej ofercie jest towar importowany. Ceny importowanej cebuli porównywalne z krajowymi.
Asortyment
|
5 stycznia 2007
|
5 stycznia 2006 |
Buraki ćwikłowe
|
0,65 – 1,00
|
0,50 – 0,75
|
Cebula biała
|
1,00 – 1,60
|
0,40 – 0,70
|
Kapusta biała
|
0,23 – 0,48
|
0,40 – 0,58
|
Kapusta kwaszona
|
1,20 – 1,50
|
1,00 – 1,30
|
Ogórki kwaszone
|
2,20 – 2,60
|
2,20 – 2,50
|
Marchew
|
0,60 – 1,20
|
0,80 – 1,50
|
Pietruszka
|
1,50 – 2,00
|
2,00 – 3,00
|
Pory
|
2,00 – 2,75
|
2,50 – 3,50
|
Selery
|
1,00 – 1,50
|
1,40 – 1,95
|
Ziemniaki
|
0,90 – 1,20
|
0,80 – 0,86
|